Mer naturlig mat i skolan, säger kostrådgivare Cecilia Blidö. Nej säger Livsmedelsverket.

Detta är ett TV-inslag med Cecila Blidö, grundare av Naturlig Mat i Skolan, som engagerade sig i skolmatsfrågan när man på hennes dotters skola började servera lättmargarin i stället för smör. I inslaget hör du också Livsmedelsverket, som försvarar rekommendationerna av fettsnåla tillbehör och samtidigt ger sin tilltro till livsmedelsindustrin att få till både och. Naturligt och fettsnålt.

Naturlig mat för barn väljs bort när Livsmedelsverket får bestämma

Debatten om lättmjölk och margarin till barnen är stor och engagerar många. Desto tystare är det om en annan faktor i hela skolmatsfrågan, nämligen industrins inblandning och påverkan på vilken mat barnen får.
Cecilia Blidö är kritisk till täta samarbeten mellan de olika parterna. En del kostchefer överlämnar t o m ansvaret för att skapa recept till företagen som säljer maten, säger Cecilia.

Från industrins håll är man mycket positiva till att skapa gemensamma plattformar. Kost och näring är en organisation som erbjuder nära samarbeten mellan måltidsansvariga och industrin.
En representant från Unilever, som producerar bl a lättmargarin, uttalar sig på Kost och Närings hemsida:
”Kost & Näring bygger broar mellan bland andra Livsmedelsverket, kostchefer och inte minst livsmedelsindustrin. Det är viktigt och fördelaktigt för alla inblandade. Samtliga aktörer är beroende av varandra och vi tycker att det är viktigt att man förstår varandras verksamheter.”

2op.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här