Sedan Mats-Eric Nilssons bok Den Hemliga Kocken har intresset för vad det som ligger på matbutikernas hyllor egentligen innehåller ökat. Detta kombinerat med klimathotsdebatten har många fått upp ögonen, börjat ifrågasätta vad dagens mat innehåller och vad tillsatserna har för effekter på vår hälsa.

Fler och fler köper ekologisk mat, små odlingsplättar på annars helt grästäckta hustomter blir vanligare och många hittar tillbaka vad grönsaker skall smaka.

Matindustrins putsade fasad krackelerar och vad som gömmer sig bakom den är inget trevligt. En dokumentär vid namn Food, Inc vilket verkar vara dokumentären som visar baksidan av dagens industrialiserad och standardiserad mat.

Något som borde uppmärksammas när det gäller mat är Codex Alimentarius, latin för matkod eller matbok. Det är internationell standard gällande matsäkerhet, under FN. Problemet är att säkerhetskraven ökas för ekologisk mat och naturmedicin och lägger till fördelar för stora internationella företag som exempel Kraft och Unilever.

Om kosttillskott har effekt på hälsan kommer dom klassas som droger och dyra tester krävas för att säljas, märkning av mat i form av genmodifierat eller ej tillåts inte och mycket annat.

Ett föredrag av Ian R. Crane, som höll tre föredrag i Sverige i november förra året, vid namn just Codex Alimentarius finns att se på nätet:
Föredrag: Codex Alimentarius

Minns ni kanske att innan julen 2008 höjdes gränsvärdet för mögelgiftet Aflatoxin i nötter? Det var ett beslutet som kom från ett FN-organ vid namn Codex Alimentarius:
”Vill ha varningstext på nötter” – Svenska Dagbladet, 22 december, 2008

För den intresserade skaran finns det fler dokumentärer vilket kan vara av intresse.
– We Become Silent (Dokumetär om Codex Alimentarius)
– Monsantos Värld (Genmodifierad mat)
– The Future of Food (Genmodifierad mat)
– Unnatural Selection (Genmodifierat mat, inklusive djur. Inkluderad i The GMO Trylogy)
– The GMO Troligy (Paket med flertalet dokumentärer angående genmodifierat mat)
– Simply Raw: Reversing Diabetes in 30 Days
– Dying to have Known (Bota sjukdomar med kost. The Gerson Therapy)
– World Without Cancer: The Story of Vitamin B17

En annan mycket informativ dokumentär är The Beautiful Truth. Det kretsar kring The Gerson Therapy, en alternativ cancerbehandling, men tar upp många ämnen kring hälsa. Genmodifierat, amalgam och glutmat är bara tre av allt denna dokumentär tar upp.

Trailer: The Beautiful Truth

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här