Efter två års förhandlingar misslyckades förhandlare från Världshälsoorganisationens (WHO) 194 medlemsländer att nå en överenskommelse om ett så kallat ”pandemifördrag.”

På fredagen tillkännagav Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör, att tidsfristen för förhandlingarna inför denna veckas världshälsoförsamling hade passerat.

Pandemifördraget skulle ha inkluderat bindande bestämmelser för ratificerande nationer att implementera vid en ny pandemi, inklusive distribution av vacciner. Idén om ett pandemifördrag föddes under covid-19-pandemin, som en reaktion på uppenbara misslyckanden att samordna mellan nationer och organisationer.

En särskild knäckfråga under förhandlingarna var de rikare ländernas vilja att gå med på att dela medicinska behandlingar med fattigare länder.

I USA var lagstiftare oroade över att ett eventuellt avtal skulle kunna inkräkta på proprietär information och hämma investeringar i läkemedelsutveckling.

Det har också funnits betydande oro, i USA och på andra håll, för de nödbefogenheter som kan ges till WHO, särskilt förmågan att definiera vad en pandemi är, när en pågår och hur länge den varar.

Det har kommit uppmaningar, bland annat från senatorerna Tom Cotton och Steve Daines, om att USA helt ska lämna WHO. I ett brev till president Biden skrev de två senatorerna: ”WHO har visat en bedrövlig brist på kompetens under hela COVID-19-pandemin, vilket har förstört organisationens trovärdighet och undergrävt allmänhetens förtroende för den.”

Trots förhandlingarnas misslyckande är Tedros övertygad om att ett avtal så småningom kommer att nås.

”Världen behöver fortfarande ett pandemifördrag. Många av de utmaningar som orsakade den allvarliga påverkan under covid-19 finns fortfarande kvar,” sade han.

”Så låt oss fortsätta att försöka allt.”

Det tros att WHO kommer att avsätta ytterligare sex till tolv månader för vidare förhandlingar.

infowars.com, Pandemifördraget misslyckas – för nu

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här