Rödbetor, vetenskapligt kända som Beta vulgaris, är blommande växter som tillhör amarantfamiljen. De är allmänt kända för sina färgglada, ätbara rotknölar, som sägs vara fulla av näringsämnen och otroliga hälsofördelar.

Även om rödbetor har en jordig smak och arom som vissa människor kanske tycker är obehaglig, visar forskning att det finns många skäl till varför de borde vara en del av din dagliga kost. Till exempel, som alla äkta superfoods, har rödbetor ett anmärkningsvärt högt näringsvärde.

Enligt uppgifter från USA jordbruksdepartement innehåller en portion på 100 gram råa rödbetor endast 43 kalorier och en mängd viktiga näringsämnen, såsom:

  • Kolhydrater: 9,6 g
  • Protein: 1,6 g
  • Kostfiber: 2,8 g
  • Vitamin A: 0,3 procent av en vuxen mans dagliga behov och 0,39 procent av en kvinnas
  • Vitamin B9 (folat): 37 procent av en vuxens dagliga behov
  • Vitamin C: 7,4 procent av en vuxens dagliga behov
  • Magnesium: 7,83 procent av en vuxen mans dagliga behov och 10,97 procent av en kvinnas
  • Fosfor: 7,77 procent av en vuxens dagliga behov

Rödbetor innehåller också rimliga mängder av vitaminerna B1, B2 och B6, kalcium, koppar, järn, kalium och selen.

Utöver dessa näringsämnen har rödbetor också flera fördelaktiga fytonäringsämnen. Till exempel får rödbetor sin slående röd-lila färg från betacyaniner, som har kraftiga antioxidantegenskaper. Betacyaniner sägs skydda celler från oxidativ stress genom att fånga fria radikaler.

Betanin, ett naturligt förekommande rött pigment och den vanligaste betacyaninen i naturen, uppvisar betydande aktivitet för att fånga fria radikaler och fungerar även som en naturlig stimulator av antioxidantförsvarsmekanismer. Forskning har visat att betanin också har antiinflammatoriska effekter.

Anthocyaniner, en annan grupp av antioxidantpigment som endast finns i röda, lila och blåa frukter och grönsaker, finns också rikligt i rödbetor. Dessa potenta kemikalier sägs ha antidiabetiska, anticancerogena, antiinflammatoriska, antimikrobiella och antifetma-aktiviteter.

Rödbetor är också en bra källa till oorganiskt nitrat, en förening som omvandlas till kväveoxid (NO) i människokroppen. Både nitrat och NO utför en rad hälsofrämjande biologiska aktiviteter, såsom att förbättra träningsprestationer, skydda matsmältningssystemet, bibehålla mikrobiell homeostas, sänka blodtrycket och undertrycka tumörtillväxt.

Sex vetenskapligt bevisade hälsofördelar med rödbetor

Tack vare deras överflöd av essentiella näringsämnen och fördelaktiga fytonäringsämnen, erbjuder rödbetor många fördelar när de konsumeras som en del av en välbalanserad kost. Här är sex evidensbaserade fördelar med att äta ekologiska rödbetor:

Hjälper till att sänka blodtrycket

Enligt en systematisk översikt och meta-analys publicerad i Advances in Nutrition kan regelbunden konsumtion av rödbetsjuice hjälpa till att sänka ditt blodtryck avsevärt. Studien kopplade regelbunden konsumtion av rödbetsjuice till en genomsnittlig minskning av 3,55 millimeter kvicksilver (mmHg) för systoliskt blodtryck och 1,32 mmHg för diastoliskt blodtryck.

Intressant nog noterade studien att denna gynnsamma effekt av rödbetor på hjärt-kärlfunktionen inte har något att göra med deras nitrathalt. En nyare studie publicerad i Frontiers in Nutrition bekräftade dock att nitraterna i rödbetor bidrar till deras allmänt rapporterade blodtryckssänkande egenskaper.

Ökar fysisk uthållighet

En brittisk studie publicerad i Journal of Applied Physiology undersökte effekterna av att dricka ekologisk rödbetsjuice på den atletiska prestationen hos män. De rekryterade åtta manliga deltagare i åldrarna 19 till 38 år och gav dem initialt 500 milliliter (ml) ekologisk rödbetsjuice varje dag i sex dagar. Därefter bad de deltagarna att genomföra en serie tester som involverade cykling på en träningscykel. Detta experiment upprepades efter en tid med en placebo av svartvinbärsjuice för jämförelse.

Studien fann att dricka rödbetsjuice förbättrade deltagarnas uthållighet och gjorde det möjligt för dem att cykla i genomsnitt 11,25 minuter. Detta är 92 sekunder längre än de kunde prestera efter att ha druckit svartvinbärsjuice. Dessutom hade deltagarna ett lägre viloblodtryck när de drack rödbetsjuice jämfört med när de drack placebon, vilket tyder på att rödbetsjuice är en utmärkt dryck för att öka fysisk prestation.

Förbättrar blodsockerkontrollen

I en nyligen publicerad studie i Journal of Diabetes & Metabolic Disorders undersökte forskare effekterna av regelbunden konsumtion av rödbetor på metaboliska markörer, såsom blodsockernivåer och blodtryck, samt kognitiv funktion hos personer med typ 2-diabetes. De bad deltagarna att konsumera 100 g rå rödbeta dagligen i åtta veckor. Mätningar togs i början och slutet av studieperioden.

Forskarna rapporterade att daglig konsumtion av rödbeta avsevärt sänkte deltagarnas fasteblodsockernivåer samt deras glykerade hemoglobin, vilket tyder på förbättrad blodsockerkontroll. Rödbeta minskade också deltagarnas systoliska och diastoliska blodtryck och ökade deras antioxidantkapacitet och kognitiva prestation. Dessa resultat tyder på att regelbunden konsumtion av rödbetor är fördelaktigt för diabetiker på många sätt.

Hjälper till att döda cancerceller

Rödbetor sägs vara en utmärkt källa till naturliga anticancerämnen. I en studie publicerad i BMC Complementary Medicine and Therapies erhöll forskare betanin och ett hydro-alkoholisk extrakt från rödbetor (BHE) och testade dem på två kolorektala cancercellinjer. Tidigare studier har visat att betanin har pro-apoptotiska effekter, vilket innebär att det kan utlösa död i cancerceller. BHE förväntades ha liknande anticanceraktiviteter.

Resultaten visade att BHE och betanin från rödbetor kan hämma tillväxten av kolorektala cancerceller på ett tids- och dosberoende sätt. Ytterligare analys avslöjade att båda komponenterna i rödbetor utövar sina effekter genom att uppreglera uttrycket av pro-apoptotiska gener och nedreglera anti-apoptotiska gener. Forskarna noterade att rödbetskomponenter är säkrare än konventionella anticancerämnen eftersom de lämnar normala celler oskadda och dödar endast cancerceller.

Förbättrar hjärnans prestation

Enligt en studie publicerad i tidskriften Applied Sciences har regelbunden konsumtion av rödbetor visat sig förbättra blodflödet till hjärnan och därmed den kognitiva funktionen hos vuxna. Denna hjärnfördel kan tillskrivas nitrathalten i rödbetor, vilket kan stödja hälsosam blodkärlsfunktion och blodcirkulation. Studier visar att ökat cerebralt blodflöde leder till högre kognitiva poäng för psykomotorisk hastighet, verbal flyt och arbetsminne.

Dessutom fann en studie publicerad i European Journal of Nutrition att intag av ett tuggbart tillskott som innehåller 3 g rödbetsextrakt dagligen kan avsevärt förbättra vissa aspekter av den kognitiva funktionen hos friska män och kvinnor. Rödbetans kognitiva effekter är särskilt tydliga på minneskapacitet och frontallobsfunktioner, såsom planering, självkontroll, minnesbildning, empati och uppmärksamhet.

Stödjer en frisk lever

I en studie publicerad i Frontiers in Nutrition jämförde forskare effekterna av att dricka rödbetsjuice och att följa Medelhavsdieten på levern hos personer med icke-alkoholorsakad fettlever (NAFLD). Studien pågick i 12 veckor och involverade 180 individer i åldrarna 19 till 73 år. Deltagarna delades slumpmässigt in i fyra grupper: kontroll, Medelhavsdiet med rödbetsjuice, Medelhavsdiet enbart och rödbetsjuice enbart.

Vid slutet av interventionen fann forskarna att nivåerna av blodkolesterol, triglycerider, lågdensitetslipoprotein, bilirubin och markörer för leverstörningar var avsevärt minskade i alla grupper utom kontrollgruppen. Alla tre grupper upplevde också en betydande ökning av nivåerna av högdensitetslipoprotein (gott kolesterol). Dessa resultat tyder på en minskning av leversteatos (fettansamling) som ett resultat av antingen regelbunden konsumtion av rödbetsjuice eller följande av Medelhavsdieten. Forskarna noterade att ”kombinationen av rödbetsjuice med Medelhavsdieten visade förbättrad effekt i att hantera NAFLD.”

Rödbetor är en färgglad superfood som erbjuder mycket näring och hälsofördelar. Inkludera denna fantastiska rotfrukt i en hälsosam kost för att öka din fysiska uthållighet, bekämpa cancer och stödja optimal metabolisk, hjärt-, hjärn- och leverhälsa.

naturalnews.com, Sex anledningar att äta mer rödbetor

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här