Är du ofta trött? Kanske känns musklerna svaga eller slår hjärtat lite för fort? Problemen kan bero på att du har kaliumbrist.

Precis som andra näringsämnen är kalium viktigt för att hålla kroppen frisk. Det är faktiskt en slags elektrolyt som hjälper musklerna att dra sig samman och gör att nerverna och musklerna kommunicerar. Det ser till att hjärtslagen håller en regelbunden rytm och upprätthåller kroppens uppbyggnad samt håller hjärtat, njurarna och andra organ i gott skick. Kaliumet hjälper till att föra nödvändiga näringsämnen till cellerna, när du för bort avfallsprodukter från dem.

Hälsomyndigheten rekommenderar ett dagligt intag på 3,5 gram för män och 3,1 gram för kvinnor.

Ibland blir lågt kaliumvärde, även kallad hypokalemi, ett resultat av att du inte fått i dig tillräckligt med kalium i kosten. Kalium finns i matvaror som potatis, spenat, bananer, kronärtskockor och mjölk. Hypokalemi kan också bero på användning av receptbelagda läkemedel som gör att du förlorar kalium när du urinerar, rapporterar Mayo Clinic. Dessa diuretika (vattendrivande läkemedel) förskrivs ofta för personer med högt blodtryck eller hjärtsjukdom. Andra skäl till varför du kan ha lågt kaliumvärde kan vara kräkningar, diarré och njursjukdom.

Läs mer på tv-helse.se, Sex tecken på att du kan ha kaliumbrist

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här