Socker – är tiden inne för varningsmärkning?

svensk överläkare

Det menar amerikanska dr Robert Lustig vid Universitetet i Kalifornien. Han är överbevisad om att socker är så skadligt att det borde bli reglerat såsom alkohol och tobak.

Förutom den självklara källan till rent socker vi finner i gottsaker och i de flesta av bakverk vi köper och lagar själva, finns det också enormt många produkter vi inte tänker på som sockerkällor men som är tillsatt socker. Sockerbeteckningar är ofta dolda bakom namn efter härkomst, som laktos i mjölk, maltos i majs, fruktos i frukt. I tillägg används dekstros, sukralos och flera andra som slutar på -os. Sockerfabrikanterna gör mycket för att göra förståelsen av socker svårare. Istället för att skriva socker på varuförteckningar står det kanske sukros, som är den kemiska beteckningen på vitt raffinerat rör eller råsocker.

Det höga sockerintaget kan göra folk mer utsatta för livsstilssjukdomar såsom viktökning, metabol sjukdom, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och högt blodtryck. I tillägg stjäl socker mineraler och vitaminer från kroppen. Förbränning av socker förbrukar viktiga näringsämnen som kan utlösa beteende problem och förstärker fysiska och psykiska hälsobesvär. Dessutom kan raffinerat socker skada immunförsvaret.

Läs mer på tv-helse.se

1 kommentar

  1. Att ”raffinerat socker skada immunförsvaret” hittar jag bara en mäng som tycker så men ingen som visar på ett bra att att det verkligen är på det viset

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here