Det är intressant att konstatera att samma typ av personer och organisationer som gärna hävdar att de galna ”foliehattar” och ”konspirationsteoretiker” som inte följer mittenfåran och okritiskt accepterar allt som myndigheter och tidningar säger, lider av vanföreställningar och saknar förmågan att tänka logiskt, själva finner det absurt att tänka sig att coronaviruset kan ha läckt från ett labb i just den stad där man bedriver experiment på coronavirus. Om man följer principen om Ockhams rakkniv, att inte anta fler företeelser eller ting än nödvändigt för att förklara observationer utan hellre välja den enklaste av dem, (som konspirationsallergiker ofta gärna brukar hänvisa till), så var det ju inte direkt en högoddsare att viruset skulle kunna härröra från viruslabbet i Wuhan.

Redan i juni 2020 hävdade den norska virologen Birger Sørensen och den brittiske professorn i onkologi, Angus Dalgleish att covid19-viruset inte var naturligt utan härrörde från ett laboratorium. En studie som de genomfört och publicerat i Quarterly Review of Biophysics Discovery (1) tydde på en onaturlig del av proteinet i viruset som inte kan hittas naturligt rapporterade NRK och Forbes. Tidigare under 2020 hade Sørensen och Dalgleish arbetat med att ta fram ett vaccin mot covid-19 när de fann de något som de kallade ett ”fingeravtryck” och ansåg bevisade att viruset var framtaget. I en intervju med Daily Mail sa Dalgleish, som är professor vid universitetet St George, att:

”Aminosyrorna har alla en positiv laddning, vilket får viruset att klamra sig fast vid de negativt laddade delarna av mänskliga celler som en magnet och blir mer smittsamma. Men eftersom de positivt laddade, aminosyrorna stöter bort varandra som magneter, är det sällsynt att hitta till och med tre i rad i naturligt förekommande organismer, medan fyra i rad är ”extremt osannolikt. Fysikens lagar säger att du inte kan ha fyra stycken positivt laddade aminosyror på rad. Det enda sättet det kan ske på är om det är skapat artificiellt”. (2)

När studien kom blev den antingen ignorerad eller avfärdades av flera experter. (3) Både forskare, medier och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB), i Sverige  stämplade alla påståenden om att viruset kom från ett labb som enfaldiga ”konspirationsteorier”, det mest populära modeordet för att utfrysa och idiotförklara alla som har mage att ifrågasätta de officiella narrativen numera, oavsett vilket ämne det handlar om. På MSB:s hemsida så kan man bland annat läsa:

”Konspirationsteorier om virusets ursprung och spridning, sjuklighet och dödlighet, de politiska motåtgärderna, den folkhälsovetenskapliga expertisen och i synnerhet vaccinationen har påverkat och polariserat opinionen”.(4)

Bodil Appelquist, som är vetenskapsreporter på Sveriges television berättade nyligen i en intervju på P1:s medierna att hon redan i början av pandemin kontaktats av flera forskare som tyckte att hon borde titta närmare på Wuhanlabbet i Kina. Appelquist gjorde omfattande efterforskningar men möttes av så starkt ifrågasättande från sin redaktion att hon till sist la ner projektet. Att hävda något om en eventuell labbläcka var extremt kontroversiellt, berättar hon, att överhuvudtaget lyfta tanken:

”Då kändes det som: Oj, oj oj, nu håller du på med konspirationsteorier, är det inte så egentligen? Det var egentligen inte så jag tyckte fast det nästan blev så, ja det kanske är så? Jag får nog lägga ner det här, för jag orkar inte kämpa för det här spåret, för jag vill absolut inte bli sedd som en konspirationsteoretiker. Det vore ju förödande för mig som journalist”.(5)

Samma visa har det varit internationellt. Även när den förre MI6-chefen Sir Richard Dearlove i England gick ut offentligt och sa att teorin om en labbläcka borde undersökas och inte avfärdas som en konspirationsteori i juli 2020 (6) så avfärdades idén som ”fake news”, det vill säga falska nyheter. Det stämmer förvisso att Dalgleish och Sørensen hade fel att viruset inte muterade, men allt fler uppgifter tyder på att de kan ha rätt beträffande påståendet att viruset inte uppkom på naturlig väg.

För en tid sedan kom uppgifter om att tre anställda vid Wuhan-labbet i Kian blev allvarligt sjuka i covid-liknande symtom redan i november 2019. Nu har e-mail som begärts ut via Freedom of Information Act i USA avslöjat att läkaren och immunologen Anthony Fauci, som  under pandemin varit talesman för folkhälsan åt Vita huset och setts som en stor auktoritet, redan från början fått varningar om att viruset verkade komma från ett labb.(7) Tusentals e-mails till och från Fauci från början av vintern 2020 visar att han tidigt oroades över att folk skulle dra slutsatsen att Covid kom från Wuhan-labbet. Mailen visar att han ljög om detta under ed, sa Tucker Carlsson på Fox. (8)

Det första mailet till Fauci kom från immunologen Kristian Andersen vid Scripps Research Institute i Kalifornien, som varnade för att Covid tycktes ha manipulerats i ett laboratorium:

”De ovanliga egenskaperna hos viruset utgör en riktigt liten del av genomet (mindre än en procent), så man måste titta riktigt noga på alla sekvenser för att se att några av funktionerna (potentiellt) ser konstruerade ut.”(9)

Fauci skickade sedan ett brådskande e-postmeddelande till sin högsta ställföreträdare Hugh Auchincloss som löd: ”Hugh: Det är viktigt att vi talas vid under den här eftermiddagen. Ha din mobiltelefon på. Läs det här dokumentet och det e-postmeddelande som jag kommer vidarebefordra, förklarade Fauci. Du kommer att ha uppgifter i dag som måste göras.”(10)

Auchincloss svarade:  ”Det dokument som du skickade till mig säger att experimenten utfördes innan funktionsforskningen tog  paus men har sedan dess granskats och godkänts av (US National Institutes of Health) … ska försöka avgöra om vi har några avlägsna band till detta jobb utomlands”.(11)

Bifogat med e-postmeddelandet fanns ett dokument betitlat ”Baric, Shi, et al – Nature Medicine – SARS Gain of Function.pdf.” ”Baric” i bilagan syftar på Ralph Baric, en virolog i USA som samarbetat med Wuhan-institutet i Kina där läckan tros ha skett. Baric arbetade med doktor Shi Zhengli, känd som ”fladdermusdamen”, för att hon manipulerar coronaviru