Chris Fowler är professor i farmakologi vid Umeå Universitet. Han har under många år intresserat sig för och forskat på kroppens eget cannabis, det endocannabinoida systemet. I sin forskning undersöker han just nu kopplingen mellan kroppens eget cannabis och prostatacancer. Fowlers senaste forskning är just nu i slutfasen, men det man kan säga är att det finns ett klart samband mellan kroppens egna cannabinoider och cancer.

Cannabis har använts som medicinalväxt i tusentals år. I Europa blev dess medicinska effekter känt under 1800-talet. Sir John Russel Reynolds (1828-1896) var president för British Medical Association och drottning Victorias husläkare. Han publicerade en artikel i The Lancet om cannabis läkande effekter på bl. a. smärta och medicinerade själv drottning Victorias mensvärk med cannabis.

Upptäckten av kroppens egna endocannabinoider är ganska färsk. Det var 1992 som Dr. Raphael Mechoulam upptäckte kroppens eget cannabis. Det han då upptäckte var anandamine, vilket är hjärnans egen form av THC, den rusgivande substansen i cannabis. Han har sedan dess forskat vidare och skrivit många artiklar i ämnet. Han är författare till boken ”Cannabinoids as Therapeutics”.

I intervjun med Chris Fowler berättar han om sin forskning och om hur det endocannabinoida systemet fungerar. Chris Fowler menar att de berättelser om mirakulösa tillfrisknande, som enskilda individer delar på internet inte kan anses som trovärdig data. Han menar dock att dessa fall av anekdotisk data kan inspirera till mer klinisk forskning för att få fram mer trovärdig data. Chris säger att de fall där det inte fungerar rapporteras sällan i media, vilket kan ge en skev bild av hur verkligheten ser ut.

Medicinsk cannabis - framtidens läkemedel ?

Föreläsning med Chris Fowler:

Mer om Chris Fowler:
http://www.expressen.se/nyheter/umeaforskare-vill-ha-cannabismediciner/

Mer svensk forskning på kroppens eget cannabis:
http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/pa-jakt-efter-lakemedel-som-paverkar-kroppens-cannabis.cid238930

Det endocannabinoida systemet:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Endocannabinoida_systemet

Sveriges Radio – Medicinsk cannabis – vetenskap eller bluff?
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/368036?programid=412

Weed – en CNN dokumentär om flera anekdotiska fall:

Weed 2:

Cannabis a Secret history:
http://candicannabis.com/marijuana/science/cannabis-a-secret-history

Dr. Raphael Mechoulam:
http://mavericksofthemind.com/dr-raphael-mechoulam

Originaltext: 2op.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här