Det är viktigt att stoltsera utåt med vart någonstans i livet, i samhället eller i åsiktskorridoren man befinner sig. Ett snabbt och enkelt sätt att visa sin omgivning vart man står i olika frågor är ju självklart via vårt allas älskade Facebook! Ens profilbild ska gärna prydas med allt från utländska flaggor vars land det är krig i, vaccinationssprutor, svarta knytnävar, blåa linjer, rosa band eller diverse slogans, loggor eller dylikt som klart och tydligt visar att man är med på tåget och följer det officiella narrativet. Titta här – jag tycker så här! Precis som du tycker. Och alla andra. Se på mig, jag är duktig!

Givetvis är ovannämnda till mestadels agerande från vår granne den sovande Svensson, men det finns även en hel del liknelser som man numera finner hos många i den självutnämnda vakna befolkningen runtom i detta avlånga land. Här är det tydligen också viktigt att bandagera sina profilbilder med diverse slogans som skriker nej till vaccinpass och kavla ner skjortärmarna, vissa tycker till och med att det är viktigt att även visa solidaritet till krigsdrabbade länder och vifta med deras flaggor framför sitt eget självgoda nylle. Se på mig, jag är minsann också med och får visa upp hur duktig jag är!

Den senaste trenden runtom på sociala medier är någonting så skojigt som ett filter som visar hur man skulle se ut som tecknad – tänka sig! Och detta använder alla numera till höger och vänster – både den sovande Svensson och de självutnämnda vakna frihetskämparna. De som ena dagen sitter och skryter om hur mycket de kan om eliten, deep state, världsbankerna och hur korrupt systemet vi lever i är, och att hela världen antagligen bara är ett enda stort Matrix, sitter alltså i nästa sekund och laddar ner en app som ägs av de stora techjättarna för att visa omvärlden hur man skulle se ut om man vore en tecknad filur. Så skojsigt.

Ingen som ens tänkt tanken att det enda techjättarna vill genom denna skojsiga lilla app är att samla in information kring människors ansikten för att så småningom skapa en virtuell verklighet vi alla strosar runt i? Nej, just det. Eller jo – var det inte TikTok som bara för någon dag sedan gick ut med att man nu kan välja att vara en tecknad karaktär på plattformen istället för sig själv? Så tokigt att det kom i samma veva.

Se bara på Snapchat som för några år sedan skapade en cool trend bland kidsen: söta katt- och hundöron, och öppnade du munnen så vips poppade ett munskydd upp framför munnen på dig och du såg så där fräck ut. Jag skulle väl kalla det normaliseringsprocess, för hur ska man annars på ett snabbt och lätt sätt få unga människor att acceptera att bära munskydd? För ett par månader sedan lanserade även Apple en funktion där man numera kan låsa upp sin telefon med ansiktsidentifiering trots att man bär munskydd. Så tokigt.

Alla dessa funktioner skapas genom oss, med oss och för oss. Vi är endast techjättarnas labbråttor som de använder för egen vinnings skull. För egen profits skull. De har även gjort oss så beroende av dessa smarttelefoner att vi knappt kan gå utanför dörren utan dem. Det handlar inte längre om att gapa och skrika om att man sätter mobilen på flight mode när man pratar om hemliga saker eller endast betalar med kontanter i affären för man inte vill bli spårad – den enda gången du inte blir spårad är om du lever totalt avskilt ute i skogen utan vare sig el eller rinnande vatten. För alla med en mobiltelefon blir idag spårad, kartlagd, utnyttjad och normaliseringsprocessad.

Jag är medveten om detta, jag har själv sociala medier och använder dessa dagligen. Jag vet vad de går ut på och jag vet hur de fungerar. Vissa saker i mitt liv gör att jag personligen upplever att jag till viss del måste ha dessa kanaler, veta hur jag ska röra mig in och ut genom de olika rummen och hänga med i det som händer. Jag har heller inget emot de som använder smartphones, plattor, skärmar, sociala medier, appar, och annan digital teknik – för det är så världen ser ut. Att däremot sitta och slå sig på bröstet och peka finger för att i nästa sekund leka tecknad skojsig filur i profilbilden eller posta inlägg om att man minsann bojkottar kontantfria butiker för att man inte vill bli spårad, när det är exakt det man blir genom att använda en smartphone – ja, ni hör ju.

Det brukar även vara väldigt populärt i dessa åsiktskorridorer att basunera ut hur lite eller inte alls man tittar på TV eller följer mainstreammedia. Vem tittar ens på TV längre? Nu streamas väl nästintill allt? Det är tydligen bara vaket att följa alternativa kanaler och frihetskämpande influencers. Precis som i den värld man inte vill tillhöra finns även i den andra en viss linje man ska följa, annars får man inte vara med och leka. Man måste name-droppa rätt källor, rätt personer och de som trendar inom vakenhet och medvetenhet just nu, annars blir det frågetecken och sura miner.

Jag älskar att vara uppdaterad. Att ha koll på lite av varje är viktigt för mig, allt från vem som vann Melodifestivalen till när nästa demonstration på Sergels Torg ska hållas. Inte för att jag deltar på något utav dessa jippon, men det är bra att veta. När denna text skrivs så har världen för bara några timmar sedan fått reda på att Johnny Depp klivit ur en av årets mest omtalade shower som segrare. Denna show som merparten av alla där ute suttit och engagerat sig hej vilt i, både den sovande Svensson och den frihetskämpande foliehatten. Två olika infallsvinklar, men resultatet är detsamma. Jag själv har inte följt showen, men jag har däremot någorlunda koll på den.

Att vara medveten handlar inte enbart om att veta vilken planet som står i konjunktion med vilken, eller vilket stycke i Bibeln som profeterar om dagens dystopiska samhälle – heller inte om vilka toppnamn som styr världens elit, eller hur det globala banksystemet korrumperar alla världens länder och försätter alla dess medborgare i kedjor och bojor. Att vara medveten handlar även om att ha koll på vad som händer dagligdags, både litet och stort, mainstream och alternativt, för att på bästa sätt kunna bilda sig en egen uppfattning om vad man på individnivå behöver göra för att smidigast kunna röra sig in och ut ur Matrix.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen – att gapa och skrika om hur vaken man är, basunera ut vem som talar eller inte talar sanning, memorera och upprepa statistik och siffror, vifta med plakat, hashtags eller flaggor, samtidigt som man slår sig på bröstet för att visa hur duktig man är, oavsett vilken korridor man befinner sig i, förändrar ingenting. Det finns ett engelskt uttryck som heter ”You can talk the talk, but can you walk the walk?”.

I slutändan dansar vi alla efter systemets pipa. Det är lätt att få oss dit de vill. Nu är det tydligen lågkonjunktur inom frihetsarbetet i Sverige eftersom mainstream går på lågvarv – det är lite stiltje för tillfället med allt från pandemier och restriktioner till pass, medlemskap, krig och dylikt. Depp och Heard har precis klivit ner från podiet och Apornas Planet står och trycker i kulisserna tillsammans med ett gäng utomjordingar och svenska valsedlar. Men snart så, snart är det dags! Då gäller det att vara redo med plakat, hashtags och knutna nävar i luften. Under tiden försöker man få tiden att gå genom att sysselsätta sig med att skriva krönikor om så kallade vakna rappare som bara upprepar det som redan sagts eller copy-paste:ar samma gamla vanliga ”vakna-upp-nu-folket”-posts till sin nickedockiga följarskara med fräcka profilbilder som håller med om allt man säger.

Nej, håll koll och se sambanden, och applicera dem på individnivå i ditt vardagliga liv, istället för att skryta om att du kan upprepa gårdagens nyheter. Du talar ändå bara till ett gäng tecknade filurer.

:Martin:Nilsson., Talk the talk eller walk the walk

SKARPTs hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här