Ungerns EU-minister:
”När dammluckorna öppnas, är det omöjligt att sätta GMO-anden tillbaka i flaskan.”

Nyligen blossade ett stort GMO-bråk upp inom EU. Den genmodifierade majssorten DuPont-Pioneer 1507 kan komma att godkännas av EU-kommissionen, trots att många EU-länder är emot och att parlamentet sagt nej med stor majoritet. Det beror på att man i ministerrådet inte lyckats fatta beslut p.g.a. får få sammanlagda röster och då går beslutet i frågan tillbaka till EU-kommissionen, som nu för besluta vad de vill trots massivt motstånd.

Detta har fått flera länder att reagera. Tolv EU-länder har skrivit och begärt att EU-kommissionen ska säga nej. Ett av de drivande länderna mot godkännandet av GMO-majsen är Ungern. Här har man har sedan tidigare EU:s striktaste GMO-lagstiftning och nu reagerar man starkt mot det väntade godkännandet. Ungern är fast beslutet att förbli GMO-fritt i ett försök att skydda sina unikt rika naturskatter, skriver NewEurope online.
Godkänner kommissionen majsen DuPont Pioneer 1507, går man mot befolkningens och medlemsstaternas vilja anser Ungerns EU-minister Enikő Győri som betonar faran med att öppna dörren för GMO-majs. Han säger:
”Om vi ​​inte agerar nu kommer det att vara för sent. När dammluckorna öppnas, är det omöjligt att sätta GMO anden tillbaka i flaskan. Och om vi tillåter ett genetiskt modifierat utsäde som skall godkännas bakvägen, kommer det att skada trovärdigheten och legitimiteten i hela EU”.

Sverige tillhör den lilla grupp länder i EU som anser att majsen ska godkännas. Detta trots skarpa varningar från bl. a Sveriges Biodlares Riksförbund. På biodlarna.se kan man läsa ett uttalande där man uppmanar till att stoppa godkännandet av GMO-majsen. Så här skriver biodlarna:
”SBR och BF kräver att landsbygdsminister Eskil Erlandsson agerar via sina representanter för binas och biodlingens bästa genom att stoppa godkännandet av DuPont-Pionee´s GM-majs 1507för odling i EU. GM-majsen 1507 är konstruerad för att producera 2 insektsgifter, Bt-toxin och Cry1F. Båda är farliga för insekter och därmed också bina. Dessutom har forskare funnit samband/synergi mellan Bt-toxin och Nosema.”

Läs mer:
http://www.neurope.eu/article/hungarian-government-opposes-gmo-corn

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/genmodifierad-groda-huvudvark-i-eu_8899962.svd

http://www.europaportalen.se/2014/02/genmanipulerad-majs-kan-snart-bli-godkand-i-eu

http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/25/1/?item=art_art-s1/584

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5784235

http://www.europaportalen.se/2014/02/genmanipulerad-majs-kan-snart-bli-godkand-i-eu

Läs mer på 2op.se, Ungern vill förbli GMO-fritt – går emot nya EU-regler

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här