Ivan von Birchan tillfrågades av en CIA-agent som kallade sig själv för Charles Morgan, om han ville skjuta statsminister Olof Palme mot en ersättning på två miljoner dollar. Efter att ha tackat nej, varnade han bl.a. politiker Inger Båvner (som har bekräftat detta) och poliskommissarie K-G Olsson, samt även dåvarande SÄPO-chefen Alf Karlsson veckor före mordet.

Ivan von Birchan har förekommit flera gånger i polisens och medias utredning av mordet. Han pratar även om andra ämnen, t. ex. om hur Olof Aschberg som var farfar till Robert Aschberg finansierade Lenin som var ledande i bolsjevikernas revolution i Ryssland.

Ivan von Birchan blev tillfrågad att mörda Statsminister Olof Palme, men sade nej tack. Tog sedan kontakt med Alf Karlsson på Säpo, och berättade att CIA hade planer på att mörda Olof Palme, men man tog honom inte på allvar.

Efter tre fruktlösa samtal till Säpo
gick Ivan till poliskommissarie K-G Olsson vid Stockholmspolisen och där togs hans anmälan emot. K-G Olsson berättade sedan för Säpo att det fanns en hotbild mot Olof Palme, men inget konkret gjordes och strax därefter mördades Palme.

Alf Karlsson på Säpo förnekar att han fick en anmälan av Ivan, utan han påstår att den kom in efter mordet. Men faktum är att det finns två personer som intygar att anmälan kom in, innan mordet och en av dem är poliskommissarie K-G Olsson.

Ur Norra magasinet:
”Kan det vara så att en utländsk säkerhetstjänst som CIA planerade att döda olof palme och går det isåfall att lösa mordgåtan?

I fallet Ivan Von Birchan har polisen valt att kasta tvivel över hans trovärdighet, istället för att utreda dom uppgifter han faktiskt lämnat till polisen. Den tekniken har man använt i vissa fall, men inte i andra. När det gällde att binda Krister Pettersson
vid mordet då dög vilka alkoholiserade eller missbrukande vittnen som helst, även om dem ändrade sig från förhör till förhör.
En helt annan behandling har de vittnen fått som hade uppgifter som skulle kunna tyda på att mordet var planerat och organiserat av en tekniskt välutrustad grupp. Dom har utredarna misstrott, där har man nöjt sig med förklaringar som inte alls stämmer med vad vittnena har sett eller hört ”

Ur Norra magazinet 1992

Nedan finner ni artiklar från bl.a tidningen Gnistan där de rapporterar om att Ivan varnat om hotbilden mot Palme och att det fanns planer på att han skulle mördas av CIA.

VIKTIGT

Har du fler källor eller originalartiklar från massmedia gällande Ivan von Birchan, hans information eller hur den svenska polisen har bemött det hela. Skicka din information eller tips till info@vaken.se

4 KOMMENTARER

  1. […] publicado en el 2016 afirma que se avisó a los servicios de seguridad suecos de que Palme iba a ser asesinado por la CIA. Otros artículos acusan a la OTAN y a la CIA. Pero a estas versiones se les ha dado poca […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här