En ny censurdeklaration, driven av FN, undertecknades av flera världsledare under ett evenemang i Portugal – Cascaisdeklarationen vid FN:s Allians av civilisationers (UNAOC) globala forum.
Vi har en kopia av den slutgiltiga deklarationen tillgänglig för dig här.
FN:s generalsekreterare António Guterres talade vid mötet och upprepade sin ståndpunkt för att censurera yttranden online, med de vanliga argumenten för varför detta behövs.
Under sitt anförande tog Guterres upp “okontrollerade digitala plattformar och AI” och anklagade dem för att tillåta “hatpropaganda att spridas som aldrig förr.” Han nämnde även “desinformation och deepfakes” i samma sammanhang.
Guterres uppmanade Big Tech, annonsörer och medier – tillsammans med vissa regeringar och organisationer som FN, vilka ofta är de största förespråkarna för onlinecensur – att intensifiera sina insatser. Han uttryckte det som att dessa aktörer måste “ta ansvar för sin roll” i spridningen av hatpropaganda, deepfakes med mera.
Han förespråkade återigen FN:s initiativ som kritiker menar inför algoritmisk censur och demonetisering under förevändningen att bekämpa “desinformation och hatpropaganda” – nämligen FN:s Globala principer för informationsintegritet.
Enligt Guterres ska dessa rekommendationer skapa “ett mer humant informationssystem.”
I Cascaisdeklarationen uttrycker de ledare som undertecknat dokumentet oro över den globala spridningen, både online och offline, av “desinformation, felinformation och hatpropaganda.”
Undertecknarna vill att dessa fenomen bekämpas, samtidigt som “informationsintegriteten” stärks – dock utan att specificera hur detta ska uppnås eller definieras.
Deklarationen “noterar” också ett annat omtvistat FN-initiativ, Pakt för framtiden, som framställs som ett erkännande av vikten av “en förnyad multilateralism” och religiösa organisationers roll i att främja en fredskultur.
Kritiker av denna pakt ser den dock som ytterligare en mekanism för att införa mer censur och övervakning.
Argumenten om AI:s påstådda fara, desinformation och hatpropaganda flätas in i deklarationens övergripande budskap om behovet av att skydda olika mänskliga rättigheter och kulturell mångfald.
Bland de särskilda målen nämns “övervakning av antisemitism” samt “bekämpning av islamofobi” – inklusive utnämningen av en särskild FN-sändebud för att hantera den sistnämnda frågan.
infowars.com, Världsledare undertecknar ny censurdeklaration vid FN-evenemang medan generalsekreterare António Guterres förespråkar ökad censur online