Är det säkert att använda tamponger och vet du vad bindorna du använder innehåller? Det vet inte myndigheterna heller. Och kanske vill du helst slippa veta hur det egentligen ligger till?

Enligt mensforskaren Louise Klintner finns det inte några regler för vad menstruationsskyddet får innehålla och i vilka mängder. Om du är en menstruerande kvinna och läser det här, bör du känna till att under en veckas tid varje månad använder du produkter som kan innehålla cancerframkallande ämnen som styren, kloroform och dioxiner.

Womans Voices for the Earth, en 20-år gammal ideell organisation i USA, har hittat 20 olika ämnen i bindor, tamponger och trosskydd, som alla kan ha farliga hälsoeffekter i givna mängder.

De största aktörerna på den norska marknaden, Procter & Gamble (Always), SCA (Libresse) och Johnson & Johnson (O.B.), nämner ingenting om farliga ämnen varken på förpackningarna eller hemsidan. De vill helt enkelt inte ange exakt vilka ämnen eller ingredienser som ingår i produkterna.

Internationella mensdagen

Den internationella mensdagen, även kallad “Menshygiendage” i Norge har funnits sedan den 28 maj år 2014. Dagen initierades av den tyska frivilligorganisationen Wash United och syftet med firandet är att sprida kunskap om kvinnors menstruation och att fokusera på få fram information om hygienartiklar för menstruerande kvinnor samt bryta tabun och krossa myter kring menstruationen.

Miljardindustri

Tamponger, sanitetsbindor, trosskydd och den så kallade “menskoppen”, är en miljardindustri både i dollar och euro. Kvinnor över hela världen spenderar en betydande summa på hygienartiklar genom livets menstruationsfaser. När klimakteriet inträffar används oftast trosskydd istället då kvinnan går in i “inkontinensåldern”. Från 12 års ålder till slutet av livet, använder alltså kvinnor produkter som inte tillverkats under reglerade former.

Läs mer på tv-helse.se