Kennedys skador indikerar att hans mördare stod bakom honom, men ögonvittnen placerar Sirhan som dömdes för mordet en meter ifrån honom och framför honom. Detta har lett till teorin att en andra pistolman bakom Robert Kennedy sköt det dödande skottet, en teori som är uppbackad av Chief Medical Examiner-Coroner för Los Angeles County, Thomas Noguchi, som i sin rapport angav att skottet som dödade Kennedy blev avfyrat från nära håll en tum bakom Kennedys högra öra. Ögonvittnen och nyare rättsmedicinska analyser stöder uppfattningen att fler kulor blev avfyrade på scenen än vad Sirhan kunde ha haft i sitt vapen.

Filmskaparen Shane O’Sullivan säger att han har bevis på att tre CIA-agenter är involverade i mordet.

CIA lanserade ett topphemligt projekt med namnet Artichoke under femtiotalet och sextiotalet för att göra vanliga män till robotmördare. Projektet var framgångsrikt och CIA visste nu hur man skapar hypnos-programmerade mördare som senare inte skulle kunna återkalla sina handlingar. Hypnosexperter och psykologer som undersökt Sirhan menar att han hade blivit hypnotiserad innan mordet. Vem var den mystiska kvinnan som han sågs tillsammans med av flera vittnen som även ska ha ropat ”Vi sköt honom” och ”Vi sköt senator Robert Kennedy” och vittnesuppgifter har kommit fram om att denna mystiska kvinnans man ska ha jobbat för CIA med mind-control experiment. Detta och mycket mer går att läsa i boken The Assassination of Robert F. Kennedy: Crime, Conspiracy and Cover-Up – A New Investigation av Tim Tate och Brad Johnson.

Robert F. Kennedy Jr tror inte att Sirhan dödade hans pappa, och menar att det var en andra pistolman som sköt det dödande skottet. Paul Schrade som sköts i huvudet medan han gick bakom Bobby Kennedy menar också att det inte var Sirhan som dödade Kennedy, utan att det var en andra pistolman.