Ingefära är en mångsidig krydda som förtjänar en plats i ditt kök och i din beredskapslager. Om du vill lagra upp ingefära innan allt går åt skogen, lär dig hur du odlar den i din hemmaträdgård.

Alternativt kan du lagra upp den i andra former, som torkad, pulveriserad eller kristalliserad ingefära.

Vad är ingefära?
Den vanligaste arten av ätbar ingefära är Zingiber officinale.

Ingefära är en rotgrönsak som växer i Sydostasien. Den används ofta i indisk och asiatisk matlagning och den tillför en smakförstärkning till olika rätter. Ingefärsrot är en mångsidig ingrediens och du kan använda den färsk, pulveriserad, torkad, i olja eller tillsatt i en juice eller smoothie.

Du kan också odla ingefära hemma. Eftersom ingefära dock är en tropisk grönsak kommer den inte att överleva i frostiga klimat.

Den bästa tiden att börja plantera ingefära hemma är tidigt på våren, efter den sista frosten.

Välj ekologisk ingefära för din hemmaträdgård
För att odla ingefära behöver du en ingefärsrot. Du kan köpa ekologisk ingefära från mataffären för bästa resultat.

Välj ekologisk ingefära som är fyllig men fast. Leta efter små ”ögon” eftersom dessa är början på skotten som din planta kommer att växa från.

Även om du kan plantera hela roten, kan du också dela roten i sektioner för att skapa flera växter. När du skär ingefära, se till att varje sektion har minst två till tre ögon.

Efter att ha delat rotplantan, ställ ingefäran åt sidan och låt bitarna torka i flera dagar. Detta kommer att hjälpa ingefärabitarna att bilda ett skyddande lager över ytan och läka, vilket är avgörande för att minska risken för infektion.

Varje bit av skuren ingefärsrot behöver minst 20 cm utrymme mellan dem.

Hur man odlar ingefära hemma
Ingefära trivs i delvis skugga eller områden med morgonsol. Försök att välja en plats borta från stora rötter och håll ingefäran skyddad från vind och fukt.

Om du odlar ingefära i en kruka, välj en som är minst 30 cm djup. Om du odlar i marken, plantera ingefära minst 20 cm ifrån varandra.

För bästa resultat, använd en högkvalitativ kompost. Fyll en frölåda med kompost och placera ingefärsroten på ytan.

Täck över ingefäran med några centimeter kompost men se till att några av rotens ögon fortfarande syns. Vattna försiktigt med en vattenkanna som har ett munstycke fullt av små hål.

Placera lådan på en varm, torr och solig plats i flera dagar för att låta skotten utvecklas.

Täck den nedre delen av ingefärsskotten med mer kompost. När skotten växer kraftigt, flytta hela ingefärsväxten till en kruka fylld med kompost.

Lämna ingefäraväxten inomhus. Alternativt kan du plantera den utomhus i en förberedd bädd fylld med bra kompost efter att all risk för frost är över.

Efter att du planterat ingefäran, håll jorden fuktig genom att vattna lätt efter plantering. Kontrollera ingefäran regelbundet och vattna när jorden börjar torka ut, men innan den är helt torr.

Om du märker dålig dränering i jorden, justera vattningen så att du vattnar mindre för att undvika genomblöt jord, vilket kan orsaka rötning.

Skörda ingefära genom att gräva upp växten, tvätta den försiktigt och låta den torka ordentligt. Förvara ingefäran i ett svalt och mörkt rum.

Kontrollera ingefäran regelbundet, särskilt under de kallare månaderna. Ta in ingefäran under vintern och håll krukan på en torr och varm plats.

naturalnews.com, Att odla ingefära hemma: En guide för att kultivera färsk ingefära

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här