I år är det 50 år sedan USA började att bomba i Vietnam, år 1965. Tillräckligt med böcker för att fylla sitt eget bibliotek har skrivits om kriget, men vilka av böckerna berättar hela sanningen? Här får du veta mer om tre böcker som ger dig den oförskönade bilden av Vietnamkriget.

 

A Bright Shining Lie, av Neil Sheehan

Okänd nordamerikansk soldat, i Vietnam under Vietnamkriget.
Okänd nordamerikansk soldat, i Vietnam under Vietnamkriget.

Högst upp på listan av böcker om Vietnamkriget är den Pulitzer-, Ambassador Book Award och National Book Award-vinnande boken, ”A Bright Shining Lie” av Neil Sheehan.

”A Bright Shining Lie” valdes av The Modern Library som en av världens hundra bäst skrivna nonfiction-böcker och har genom åren kommit att räknas som en av historiens mest betydelsefulla böcker.

I boken ges ocensurerad fakta om USAs korruption, statskupper, civilattacker och involvering i Vietnamkriget. Boken gjordes också om till film av HBO, år 1998 och har samma namn som boken den baserades på.

 

”My Lai 4” av Seymour M. Hersh

Bilden visar äldre, kvinnor och barn, bara sekunderna innan de dödas av de amerikanska trupperna. By Ronald L. Haeberle [Public domain], via Wikimedia Commons.
Bilden visar äldre, kvinnor och barn, bara sekunderna innan de dödas av de amerikanska trupperna. By Ronald L. Haeberle [Public domain], via Wikimedia Commons.
Boken som andra böcker kom att baseras på: i år är det 45 år sedan boken, ”My Lai 4; A Report on the Massacre and Its Aftermath” av Seymour M. Hersh, släpptes år 1970. Ändå är den lika aktuell nu som då och berättar om den amerikanska militärens mörkande av en av västvärldens nu mest kända krigsförbrytelser: My Lai-massakern.

Massakern börjar den 16:e mars år 1968 — i två byar i distrikted Son My, Vietnam — med att USA’s trupper öppnar eld och dödar 200-500 byinvånare. De flesta döda är äldre, kvinnor, barn och spädbarn. Den amerikanska befälhavaren, William Calley kommer därefter att tjäna två år i husarrest för att ha beordrat massakrerna.

 

”The Girl in the Picture”, av Denise Chong
girl-428110_640

I boken, ”The Girl in the Picture: The Story of Kim Phuc, the Photograph, and the Vietnam War” gör författaren Denise Chong något så ovanligt som att berätta om Vietnamkriget sedd från invånarnas sida.

”The Girl in the Picture” handlar om USA’s napalmattack av Kim Phucs hem under Vietnamkriget, vad som ledde till attacken, civilbefolkningens situation under Vietnamkriget och om flickan som överlevde.

Få bilder skulle komma att påverka världens åsikt om Vietnamkriget så mycket som den bild av flickan som flyr från en napalmattack. Bilden skildrar hur nio-åriga, Kim Phuc, den 8:e juni 1972, springer för sitt liv. Hon är gravt brännskadad efter en napalmattack mot hennes by. Bakom henne brinner hennes hus, släktingar, kompisar och det enda hem som Kim känner till.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här