Är du sanningssökare, aktiv på nätet och försöker påvisa hur Ryssland utmålas som ett hot på felaktiga grunder? Då kan du vara registrerad och fängslas vid en konflikt som en fiende till staten. Åtminstone är det så i Danmark.

Den danska journalisten Iben Thranholm fick genom danska parlamentsledamoten Marie Krarup (Dansk Folkeparti) vetskap om att hon är listad som pro-rysk desinformatör vid EUs East Stratcom. Hon anklagas för att sprida rysk propaganda.

Iben Thranholm har under senare år publicerat material på ryska RT och Russia Insider med utgångspunkt i hur kristna värden undermineras i väst och påtalat felaktig fakta om bl a Ryssland som sprids i mainstream media i Europa och USA.

Då registreringen bryter mot dansk grundlag och rätten till yttrandefrihet upplyste Marie Krarup danska utrikesministern Anders Samuelsen om saken som dock menade att registreringen är korrekt och kvarstår.

Konsekvenserna kan vara ödesdigra. Vid en konflikt med Ryssland kan hon fängslas för att vara en fiende till Danmark.

Om personer i Sverige också är registrerade är oklart. I Sverige är rätten till yttrandefrihet okränkbar och åsiktsregistrering förbjuden. Lagens säger att åsiktsregistrering i form av anteckning om medborgare i allmänt register får enligt 2 kap 3 § regeringsformen sedan 1975 ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.

East Stratcom skapades av EU i mars 2015 för att motverka det man menar är rysk propaganda med syfte att destabilisera Europa.

palbergstrom.com, Dansk journalist registrerad i EU som pro-rysk desinformatör

1 KOMMENTAR

  1. Förvånar mig inte att ni tror på att Ryssland gör gott som bevisligen haft anställda desinformatörer som varit på olika forum och sociala medier och talat väl om Ryssland.

    En hoppade av detta och då kom denna verksamt fram.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här