De främsta dödsorsakerna i världen idag är, (med viss variation beroende på vilket land vi talar om) hjärt-kärlsjukdomar, cancer, slaganfall, diabetes och lung- och luftvägssjukdomar. (1) Vi ser dessutom en skrämmande ökning av demenssjukdomar som Alzheimers. (2) De flesta läkare idag tillstår att både kost och -rökvanor spelar in, men de hävdar också att ovan beskrivna sjukdomar är relaterade till generna och därför mer eller mindre ärftliga. En som ifrågasätter att sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimer skulle vara ärftliga är doktor Joel Wallach från Missouri i USA: ”Den främsta anledningen till att människor blir sjuka beror inte på dåliga gener,” hävdar han, ”utan på att de lider av näringsbrist. Du måste få i dig 90 näringsämnen varje dag. Du behöver 60 mineraler,  16 vitaminer, 12 essentiella aminosyror och tre essentiella fettsyror.”(3) Brist på dessa ämnen försvagar kroppens förmåga att återuppbygga sig själv och ökar potentialen för 900 bristsjukdomar säger han.

Tillsammans med Gerhard Schrauzer, en professor i kemi som 1957 upptäckte hur viktigt selen är för hälsan, och doktor Ma Lan, en läkare från Kina med många meriter, utkom Wallach 2014 med boken “Epigenetics: The Death of the Genetic Theory of Disease Transmission.” I boken lägger de fram sina argument för att våra sjukdomar handlar mer om bristen på vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror än om ärftliga faktorer. (4)

Som barn led Wallach av torrets syndrom,* något som innebar att han plågades av svåra tics med fladdrande ögon och stora problem att tala. När Joel var nio år tog modern med honom till en läkare som sade att ögonproblemen berodde på att Joel´s ögonfransar var så långa att de slog emot hans glasögon då han blinkade. ”Jag var nio år men smartare än så och förstod att det där inte kunde stämma,” (5) berättar han. Joel bestämde sig för att gå till biblioteket för att på egen hand försöka ta reda på orsaken. Det var ett beslut som skulle förändra hans liv.

En av de saker han lärde sig var att kramper kan bero på kalkbrist. Joel växte upp på en bondgård och familjen födde upp biffkalvar som han matade innan han gick till skolan. För uppfödare är det ju viktigt att ha så friska djur som möjligt då bra kvalité ger större förtjänst.”En lastbil kom med det malda fodret och vi tillsatte säckar med vitaminer, mineraler och spårämnen,” berättar Joel.”Vi gjorde foderpellets av det och gav till kalvarna.” (6) Eftersom de pellets han gav djuren innehöll kalcium bestämde han sig för att testa några i sin frukosttallrik. Några dagar senare var alla hans problem med torrets syndrom borta. (7)

Joel började fundera över varför familjen inte åt vitaminer och mineraler när djuren mådde så bra av det. Han hade ju själv sett effekten tillskott kunde ge. Ju mer han tänkte på saken desto mer insåg han att näringstillskott måste vara bra för allmänhälsan. Några år senare utbildade han sig till agronom och tog även examina i Husdjur och Näring, samt Föda, Sädesslag och Jordarter. Det verkliga genombrottet kom emellertid när han beslutade utbilda sig till veterinär: ”På den skolan fick jag svaret på mina frågor.Vi lärde oss hur man förebygger och botar sjukdomar hos djur eftersom vi inte hade tillgång till många mediciner.” (8)

Efter utbildningen fick han erbjudande att jobba med utrotningshotade djur i Afrika och blev kvar där i två år. Han erbjöds sen tjänst på St Louis Zoo som fått anslag på 7,5 miljoner dollar för ett projekt åt National Institute for Health. Wallach arbetade sen som forskningsveterinär och patolog för Center for Biology of Natural Systems i 30 år och utförde mer än 17 500 obduktioner på 454 darter. Han upptäckte att i varje fall ett djur dött av naturliga orsaker berodde det på vitamin- och mineralbrist. (9)  Om samma gällde för människor borde man kunna förbättra hälsan på naturlig väg istället för via artificiella mediciner, tänkte han.

Wallachs arbeten publicerades i över sjuttio textböcker och forskningsrapporter. (10) Efter att ha  upptäckt och identifierat cystisk fibrosis hos apor kom han fram till att orsaken var selenbrist hos mödrarna under graviditeten. När han lyckades återskapa apornas hälsa via näringstillskott tänkte han att det kunde innebära hopp för människor med sjukdomen, men när han offentliggjorde upptäckten fick han sparken från institutet eftersom den officiella linjen hos forskarvärlden var att sjukdomen är ärftlig och inte beror på näringsbrist.

Han bestämde sig då för att själv utbilda sig till läkare för att hjälpa människor men eftersom han misstänkte att den vanliga skolmedicinen troligen var lika inskränkt som institutets så accepterade han en inbjudan att undervisa i hälsa vid National College of Naturopathic medicin i Oregon. Wallach upptäckte att medan medellivslängden för en amerikan var 75,5 år var den lägre för läkare. Enligt Wallach så lågt som 58 år på 90-talet.** Varför gå till en läkare vars medellivslängd är 58 år om man själv vill bli 100? frågade han sig.

Under en vanlig läkarutbildning ägnar man cirka 5 procent av tiden åt näringslära, enligt Wallach. De flesta läkare saknar därför kunskap i hur viktigt vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror är för kroppen, något han menar får förödande konsekvenser för folks hälsa. Bland annat hävdar han att övervikt handlar mer om näringsbrist än gener och brist på motion, och att suget efter mera mat är kroppens sätt att försöka kompensera denna brist.

1994 höll Wallach en föreläsning kallad ”Dead Doctors Don´t Lie” (11) som även spelades in. Den sålde i 22 miljoner ex och betecknas som den mest hörda föreläsningen om näringslära i historien. ”Det är 90 minuter av mina observationer om varför vi tillbringar mer tid med att se till att djursjukdomar förhindras via näring än mänskliga sjukdomar,” (12) säger Wallach.

Wallach utbildade sig till läkare i naturopati för att själv kunna behandla människor. Naturopati  syftar till att stödja kroppens inneboende läkeförmåga, snarare än att som skolmedicinen undertrycka symptom. Vanliga läkare är ofta specialiserade på vissa organsystem medan naturläkare behandlar hela individen. När skolmedicinen förespråkar artificiell medicin, ofta med biverkningar, använder naturopatiläkare istället naturläkemedel för behandling. Wallach menar att skolmedicinens läkare är i knät på läkemedelsindustrin och att den i sin tur avfärdar naturprodukter då man inte kan patentera och tjäna pengar på dem.

Wallach tillbringade 12 år i Oregon som allmänpraktiker och patienterna flockades till kliniken. Eftersom han även var veterinär skojade man om att han behandlade dem som hundar men att de blev bättre. När en studie 2013 hävdade att vitaminer inte har några positiva effekter på vare sig minnet eller hjärtat, (13) påpekade Wallach, som dessutom noterade att den finansierats av läkemedelsföretaget Pfizer, bristen på specifika detaljer i studien och jämförde den med kvalitén på serietidningar.” Varje funktion i kroppen har vitaminer och mineraler som krävs för att de ska fungera, säger han, ”så för läkare att påstå att vitaminer och mineraler inte har några positiva effekter på dessa är helt bedrägligt.” (14)

Det är förvisso sant att de flesta vitamin och mineralprodukter som finns på marknaden utgörs av konstgjorda ämnen som kroppen har svårt att absorbera,  säger Wallach. Det är ingen idé att äta en massa vitaminer av dålig kvalité. Det finns emellertid bra produkter att tillgå, Wallach rekommenderar ”Livskälla Komplett Pulver,” som innehåller över 70 växtutvunna spårmineraler från en förhistorisk växtdepå bildad för över 50 miljoner år sedan, Essentiella Fettsyror från Willamette Valley med alla fettsyrorna Omega 3,6 och 9, samt EPA och DHA från linfrö- och fiskolja, samtliga utvecklade i samarbete med Wallach. (15)

Enligt doktor Wallach är gluten roten till många av våra sjukdomar. Han avråder därför från att äta allt som innehåller gluten, däribland vete, råg och korn. På tio-värsta listan har han även med friterad mat, matlagningsoljor, charkuteriprodukter, hårdstekt kött, skalet på bakad potatis, läsk/kolsyrad dryck, samt havre, soja och allt kött som innehåller nitrater. (16)

Den bästa maten vi kan äta enligt doktor Wallach är: ägg, fisk, kyckling, lamm, mört/mediummört nötkött, fläsk, salt, grönsaker, frukt. nötter, (utom jordnötter), bovete, ris, hirs, quinoa, bönor, linser, baljväxter, couscous av pärlhirs, äggröra i smör, grönt te, rött vin, 4-8 glas renat vatten varje dag (undvik mjuka plastflaskor), samt 20 000 ORAC antioxidanter varje dag. **** Även kaffe i måttliga mängder är bra enligt Wallach. (17)

Doktor Wallach hävdar att sjukdomen Alzheimer uppkommit genom att läkare fått folk att ta statiner för att sänka kolesterolhalten. 75 % av hjärnan består av kolsterol, och statiner i kombination med läkarnas råd att begränsa kolesterol i kosten, har lett till en Alzheimerepidemi, enligt Wallach. Med rätt näringstillskott kan man undvika eller till och med få demens att gå tillbaka, hävdar han. Det finns studier som bekräftar att vitaminer minskar risken för Alzhemiers (18) och vissa läkare är inne på samma spår som Wallach. (19)

Annars har Wallach, föga överraskande, retat gallfeber på en stor del av läkarkåren. Bland annat kritiserar man starkt påståendet att sjukdomar inte är ärftliga. Åtskilliga personer har i alla fall vittnat om att ha blivit hjälpta av Wallach och det inkluderar folk inom skolmedicinen. Jerry Murphy, föreståndare för det tredje största medicinska laboratoriet i USA, led av svår diabetes 2 i åratal som han utan framgång försökt bota. En gemensam vän presenterade honom för Wallach som sa att han kunde bota Murphy´s diabetes på några månader.

Murphy var lindrigt sagt skeptisk till att något dylikt var möjligt och förklarade att om Wallach lyckades med det så skulle han flyga runt i USA i sitt jetplan och dyka upp på hans föreläsningar för att berätta vad han lyckats med. ”Men om du misslyckas så kommer jag att hyra någon som följer efter dig resten av livet och avbryter dina möten,” hotade han. Wallach antog vadet och två månader senare var Murphy botad från sin diabetes. (20)

Wallach hävdar alltså att de flesta sjukdomar inte beror på ärftlighet utan på näringsbrist, (21) och att det är omöjligt att få i sig de näringsämnen vi behöver endast via födan eftersom jordarna idag, men få undantag i världen, inte innehåller tillräckligt med näring. Ett exempel var när Keshanprovinsen i Kina visade sig ha extremt många barn som dog i hjärtsjukdomar. Det tog åratal innan man insåg att de led av brist på selen, ett spårämne som finns i alla celler och ingår i flera viktiga processer. Det omvandlas till selenproteiner i kroppen och är liksom E-vitamin en antioxidant, fast tusen gånger mer aktivt. Wallach menar exempelvis att om kvinnor åt rätt mängd selen dagligen skulle det reducera risken för bröstcancer. (22)

Enligt Wallach finns det även ett samband mellan add/adhd, och den stora konsumtionen av socker. (23) ”Det finns en direkt korrelation mellan ökningen av add/adhd, depression, bipolär sjukdom och det ökade intaget av socker,” säger han. Det gäller även ökningen av aggression och våld i skolorna, säger han. Wallach kallar försäljning av läsk och godis på skolor för kriminell eftersom den enligt honom bidrar till både psykiska och fysiska problem. ”Det finns 5 miljoner skolbarn som går på Ritalin, Prozac och andra antidepressiva bara för att de är känsliga för socker och har brist på litium, krom och vanadin,” säger han. (24)

Doktor Wallach är idag 75 år och har inte varit sjuk på 65 år. Han är lika vital som någonsin och rese runt i hela USA och håller 300 gratisföreläsningar varje år. En av hans kolleger är doktor Peter Glidden, som också är läkare i naturopati. Precis som Wallach menar Glidden att okunskapen om näringstillskott, förespråkandet av en fettfri diet och saluförandet av margarin och friterad mat har ställt till stor skada för folkhälsan. Tillsammans försöker de visa folk att det finns en väg ut ur krämporna. Bara vi slutar äta skräp och ser till att förse kroppen med den näring den behöver i form av vitaminer, mineraler och viktiga fettsyror. (25)

Både Wallach (26) och Glidden har egna radioshower dit folk kan ringa in och få råd. Dessa program kan laddas ner gratis på mp3-filer från deras respektive hemsidor. (27)

Michael Delavante

Källor:

(1) The top 10 causes of death:  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/index2.html

(2)  World Alzheimer Report 2015: The Global Impact of Dementia:

(3) The 90 Essential Nutrients for Life – with Dr. Joel D Wallach : https://www.youtube.com/watch?v=_ORpV2gQo1I Se även: http://www.american-longevity.com/myth.html

(4) Joel Wallach , Ma Lan, Gerhard Schrauzer, “Epigenetics: The Death of the Genetic Theory of Disease Transmission 1st Edition,” SelectBooks, 2014

(5) Dr. Joel Wallach on Coast to Coast AM, Dec 17th 2013. http://criticalhealthnews.com/health-news/coast-to-coast-appearances-audio?start=15

(6)  Dr. Joel Wallach on Coast to Coast AM, Dec 17th 2013. http://criticalhealthnews.com/health-news/coast-to-coast-appearances-audio?start=15

(7) Revolutionary Ideas That Will Improve Your Health Dr. Joel Wallach and pharmacist Ben Fuchs (2012) https://www.youtube.com/watch?v=ISRNEvv7cMg

(8) The Original Dead Doctors Don’t Lie Lecture. Dr. Joel Wallach, http://criticalhealthnews.com/health-news/81-the-original-dead-doctors-don-t-lie-lecture

(9) The Youngivity Advantage, http://worldhealthteam.weebly.com/youngevity—natural-vitamin-and-mineral-supplements.html

(10) Dr. Joel Wallach Publications: https://www.youngevity.net/category/dwj.html

(11)  The Original Dead Doctors Don’t Lie Lecture, Dr. Joel Wallach, http://criticalhealthnews.com/health-news/81-the-original-dead-doctors-don-t-lie-lecture

(12) Interview with Dr Joel Wallach

(13) Multivitamins not tied to memory or heart benefits By Genevra Pittman, Reuters, December 16, 2013.

(14) Dr. Joel Wallach on Coast to Coast AM, Dec 17th 2013.

(15) Livskälla Komplett Pulver: http://www.goldenhealth.eu/Produktsider/Livskalla%20Komplett.html. Se även: http://sundare.nu/index.php/livskalla-komplett-3.html Samt: Essentiella Fettsyror: http://sundare.nu/index.php/supplements/essentiella-fettsyror.html

(16) The 10 Bad Foods (and Good Foods to Eat) http://unleashessentialhealth.com/good-foods-bad-foods/

(17) The 10 Bad Foods (and Good Foods to Eat) http://unleashessentialhealth.com/good-foods-bad-foods/

(18) Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14732624 Se även: Wallach om Alzheimer: Samt: Youngevity nutrition for Parkinsons, ALS, MS, Alzheimers with Dr Wallach. Samt:Wallach: Alzheimer’s a physician-caused disease, Jennie Christensen, cachevalleydaily.com, March 14, 2013

(19) Kolestrolmyter:  http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm  Se även: ”Bad Cholesterol”: A Myth and a Fraud, by F. Batmanghelidj, M.D: http://www.watercure.com/sci_myth.html

(20) Diabetes cured in only 2 weeks? Dr Wallach explains how! https://www.youtube.com/watch?v=X_vHkpv32xc

(21) Joel Wallach , Ma Lan, Gerhard Schrauzer, “Epigenetics: The Death of the Genetic Theory of Disease Transmission 1st Edition,” SelectBooks, 2014. Se även: Mind Blowing Data: Genetics, Epigenetics Affected By Minerals In Diet: https://www.youtube.com/watch?v=BZ0R3iIvQOM Samt: Dr Wallach on Epigenetics: https://www.youtube.com/watch?v=4K_AyjgPXfg

(22) The Two Main Causes of Cancer Revealed: https://www.youtube.com/watch?v=MzYNmT_WOTs Se även:Peter Glidden, “The MD Emperor Has No Clothes: Everybody Is Sick and I Know Why,” CreateSpace Independent Publishing Platform, 2012) (sidan 116)

(23) Help with ADD and ADHD!!!! | Dr. Joel Wallach – Dead Doctors Don’t Lie | Youngevity: https://www.youtube.com/watch?v=Vhuv5YYKN_U

(24) Help with ADD and ADHD!!!! | Dr. Joel Wallach – Dead Doctors Don’t Lie | Youngevity: https://www.youtube.com/watch?v=Vhuv5YYKN_U

(25) Doktor Peter Glidden intervjuad: https://www.youtube.com/playlist?list=PLmwyXe7X5PcSD7zRAaUPpo0kbx3kMgze1 (17)

(26) Dead Doctors Don’t Lie Podcasts: http://ksco.com/dead-doctors-dont-lie

(27) The Dr. Peter Glidden Show: http://podcast.gcnlive.com/peterGliddenShow/

Doktor Wallachs hemsida

Doktor Gliddens hemsida:

http://www.glidden.healthcare/

Titta gärna på följande föreläsning:

Real Cure - with Dr. Joel D. Wallach

Lyssna gärna på följande föreläsning:

Dr. Joel Wallach's Deadly Recipe Lecture (made with Spreaker)

* Ett neuropsykiatriskt funktionshinder som involverar upprepande ofrivilliga rörelser och läten.

** Uppgiften har ifrågasatts. En undersökning av American Medical Association baserad på 210 000 register över avlidna läkare säger att en genomsnittlig livslängd för läkare är 70,8 år. En annan undersökning av Erica Frank, MD, MPH, Holly Biola, MD och Carol A Burnett, MS hävdar att medellivslängden för manliga vita läkare år 2000 var 73,0 år för vita läkare och 68,7 för svarta. Andra uppgifter talar om en medelålder på 65 år: http://math.stackexchange.com/questions/880008/do-doctors-have-a-shorter-lifespan-than-the-general-population-null-hypothesis

*** Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom där det finns antikroppar mot ett i gluten förekommande glykoprotein. Sjukdomen orsakar skador på tunntarmens slemhinna och symptomen är kopplade till malabsorption i tunntarmen. När immunsvaret reagerar mot en prolamin sätts en inflammation igång i tarmen som förstör dess villi och drastiskt minskar den yta som finns tillgänglig för upptag av näringsämnen. En person med celiaki kan uppvisa bristsymptom då upptag av alla vitaminer och även protein, fett och glukos är hämmat.

****Googla på ”ORAC mat värden” och räkna ut vilken mat att äta för att få till rätt siffra.

8 KOMMENTARER

 1. Dr. Joel Wallach är veterinär. Borde inte hans råd tas med en nypa salt.

  Vi får i oss alla vitaminer och mineraler som behövs utan problemet är inte för lite utan för mycket. Allt för många är överviktiga och det är problemet inte för lite vitaminer och mineraler som en veterinär påstår. Kanske kossor, grisar och höns har för lite vitaminer och mineraler men det är en annan fråga.

  • Dr Joel Wallach är både läkare, veterinär och agronom. Det är bra att ta reda på fakta innan man börjar kritisera.
   Ha en bra dag!

   • Doktor i vad då. Naturmedicin och det är vad jag vet ingen doktorstitel utan en självpåtagen lära.

    Så fakta vad är det för dig.

  • Antalet cancerfall har ökat markant. Något är fel. Kanske vi utsätts för väldigt mycket mer av gifter idag. Vi vet att mycket av vad vi äter kan skydda oss mot cancer. Selen är ett exempel. Får vi i oss tillräckligt med selen så minskar risken att få cancer betydligt.

 2. ‘Doktor Wallach om varför människor blir sjuka och hur de kan bli friska’ | Site Title

  […] Det är förvisso sant att de flesta vitamin och mineralprodukter som finns på marknaden utgörs av konstgjorda ämnen som kroppen har svårt att absorbera,  säger Wallach. Det är ingen idé att äta en massa vitaminer av dålig kvalité. Det finns emellertid bra produkter att tillgå, Wallach rekommenderar ”Livskälla Komplett Pulver,” som innehåller över 70 växtutvunna spårmineraler från en förhistorisk växtdepå bildad för över 50 miljoner år sedan, Essentiella Fettsyror från Willamette Valley med alla fettsyrorna Omega 3,6 och 9, samt EPA och DHA från linfrö- och fiskolja, samtliga utvecklade i samarbete med Wallach. (15)…” (*whait for it..*) http://www.vaken.se/doktor-wallach-om-varfor-manniskor-blir-sjuka-och-hur-de-kan-bli-friska/ […]

  • Läkare (Skolmedicinare )läser i sin utbildning, näringslära i 12-13 timmar , En Naturläkare läser i 2-3 år + att de hela tiden fortsätter att gå på utbildningar mm i näringslära mm.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här