Förre försvarsministern Donald Rumsfeld har berövats sin juridiska immunitet för tortyr mot amerikanska medborgare auktoriserad medan han var i regeringsställning. Den 7: e Circuit domstolen tog beslutet i målet angående fallet av två amerikanska entreprenörer som torterades av den amerikanska militären i Irak efter avslöjandet av ett smugglingsnätverk inom ett irakiskt bevakningsföretag.

Företaget var under kontrakt med försvarsdepartementet. Företaget hjälpte irakiska rebellgrupper med ”massförvärv ” av amerikanska vapen. Domarens beslut kom när Rumsfeld började sin bok turné med ett besök i Boston onsdagen den 21 september, och medans nya, ocensurerade bilder från Abu Ghraib skapar färsk upprördhet över Internet. Medvetenheten ökar om att Bush-erans brott gick långt utöver bara waterboarding.

Republikanske senatorn Lindsey Graham berättade för reportrar 2004 om bilder från Abu Ghraib som försvarsdepartementet håller inne med, ”Den amerikanska allmänheten måste förstå, vi pratar om våldtäkt och mord här … Vi talar inte bara om att ge människor en förödmjukande erfarenhet. Vi pratar om våldtäkt och mord och några mycket allvarliga anklagelser” och journalisten Seymour Hersh säger:”.. Pojkarna sodomiserades med kamerorna rullande och det värsta framför allt är soundtracket av pojkarnas skrik som er regering har ”.

Läs vidare här och här.