De flesta av oss kommer säkert ihåg TV-programmet ”Du är vad du äter” som sändes i början av 2000-talet. Själva uttrycket myntades faktiskt redan på 1860-talet av Ludwig Feuerbach, en tysk filosof. Om det nu är så att vi redan på den tiden visste att det vi stoppar i oss har betydelse för hur vi kommer att må, hur kommer det sig då att vi än idag har en såpass dålig relation till just detta och borde inte vi människor, som ska vara den mest intelligenta varelsen på jorden, göra mer medvetna val när det kommer till det vi konsumerar? Inte bara när det gäller just mat, utan även andra saker, t ex vad vi tittar på, vad vi lyssnar på, vad vi läser, vem vi pratar med och hur vi själva väljer att uttrycka oss.

Hur kommer det sig att så många av oss ständigt lägger ansvaret på någonting annat än just oss själva och skyller på både det ena och det andra? Hur kommer det sig att det mesta alltid är någon annans fel?

På cigarettpaket och snusdoser finner vi numera stora varningstexter på att innehållet i denna produkt gör oss beroende och rent ut sagt kan vara dödlig. Trots det, så säljs de ju fortfarande, men ansvaret ligger på oss själva att avgöra om vi ska köpa dem eller inte. Groteska bilder pryder nu cigarettpaketen så att vi tydligt kan se vad dessa kan orsaka. Sjukdom och död. Priserna har dessutom gått upp något ofantligt. Vi vet alla om att tobaksbolagen tjänar stora pengar på våra beroenden och läkemedelsföretagen gör vinst av våra sjukdomar. Vi vet även om att vi sakta bryter ner våra kroppar genom att konsumera just detta. Trots det, så gör vi det ändå av någon konstig anledning. Och ursäkterna och frånskyllandena haglar.

Sjukdomar som inte tidigare funnits växer fram och helt plötsligt lider det västerländska samhället av cancer, tumörer, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, ledbesvär och alzheimers, och inte minst – fetma och psykisk ohälsa. Vad gör vi åt detta? Ändrar vi vår kosthållning och livsstil? Nej. Vi går till farbror doktor och ber om magiska piller. Vi vill bli friska snabbt. Lika snabbt som vi swipe:ar på instagram, facebook och tiktok. Vi vill gärna heller inte behöva lyfta ett finger själva, utan vi vill att någon annan ska lösa problemen för oss. Precis som att det är någon annans fel att vi blivit sjuka, vill vi att någon annan ska göra oss friska.

Men problemet ligger inte i produkterna vi konsumerar. Problemet ligger heller inte i de som skapat produkterna. Problemet ligger inte i vinstdrivande tobaks- eller läkemedelsföretag, lika lite som det är maktelitens eller världsbankernas fel att saker och ting ser ut som de gör runtom i världen. Problemet ligger i oss. I mig och i dig. Vi skulle kunna skylla på de högst upp på toppen som genom sin bakomliggande agenda vill förslava världens befolkning genom att trycka i dem både socker, genmodifierade grödor, vaccin och diverse andra läkemedel, toppat med hjärntvättningen genom Hollywoodfilmer och blinkande appar som förstör utvecklingen i våra barns hjärnor – absolut, vi kan skylla på allt detta. Vi kan även skylla på de får som betar runtomkring oss, helt ovetandes och följer sin herde vart han än pekar med sin stav för att i slutändan ändå bli slaktade och uppätna av honom, medan han lurat i de att det är vargen de ska frukta. Men det är fortfarande inte där problemet ligger.

Det ligger i oss. För bara vi kan göra en förändring, för oss – i oss.

Är det inte dags nu att sluta upp med alla ursäkter och frånskyllanden? Är det inte dags att sluta klaga, gapa och skrika på allt hemskt som händer runtom i världen? Vårat gnäll hjälper inte – det stjälper. Ju mer vi pratar om hur illa det är ,desto sämre blir det, vilket gör att vi får ännu mer att prata negativt om. Däremot säger jag inte att man inte ska få lyfta saker och ting som måste förändras eller förbättras, men då borde fokus istället ligga på lösningen och den positiva utvecklingen som följer med den.

Att vanligt sovande Svenssons ägnar sig åt detta beteende säger jag inget om. Svensken gillar att klaga, älta, gnälla, skvallra. Alltid är det något som inte är bra, det är sjukdom, politik, grannen, det ena och det andra. Men jag kräver inte att en vanlig Svensson ska ha koll på hur energier fungerar. Jag kan inte kräva att de ens hört talas om att skapa sin egen verklighet och manifestera fram ett positivt liv. Jag kan heller inte kräva att en vanlig Svensson vet om att exempelvis helfabrikat, vitt socker, besprutad frukt och grönt, alkohol och cigaretter och snus inte är vidare hälsosamt, ännu mindre att det finns så mycket alternativ där ute om man lägger manken till och faktiskt sätter sig in i kost och näringslära. Ännu mindre kan jag kräva av dem att de borde vara medvetna om vad som har lett fram till denna så kallade pandemi eller ännu värre – maktelitens ”lösning” i form av vaccin. Jag låter de som sover få sussa sött. Deras uppvaknande är inte mitt ansvar. De vaknar när de vaknar och den processen är någonting de själva får ta ansvar för.

Däremot vill jag med denna text vända mig till den så kallade ”vakna” befolkningen i Sverige. Varför jag använder mig utav citationstecken i benämningen är att jag börjat inse att en väldigt liten del av de som kallar sig vakna faktiskt kan identifiera sig som detta. Alla är vi olika och tur är väl det, men för mig är det inte vidare vaket att stå och gapa och skrika på gator och torg, gnälla och klaga i kommentarsfält, eller provocera fram heta samtalsämnen kring matbordet med icke-vakna familjemedlemmar, för att sedan gå hem till sin trygga vrå och göra vad? Dricka bärs och kolla på fotboll? Tjafsa med sambon om vem som ska diska? Scrolla på sociala medier och snacka skit om grannen över ett glas vin med bästa väninnan? Åka förbi Donken och köpa happy meal till ungarna?

Det jag vill ha sagt är att om man vet om hur energier fungerar, hur både tankar, ord och handlingar bidrar till den verklighet som vi alla skapar, då vet man också om att när man fokuserar på allt som är negativt och ältar allt hemskt hela tiden, om och om igen, då är det den verkligheten man kommer att vakna upp till. Om man stoppar i sig ohälsosam mat, då får man en kass kropp och försämrad hälsa. Om du gnäller och klagar och är arg mestadels av tiden, då sänker du dina energier, både själsligt och mentalt.

Makteliten gottar sig säkerligen i alla som sitter dag ut och dag in på nätet, i forum, på sociala medier, och går ut på gator och torg med arg ton och pratar om hur hemskt det är med allt som händer runtom i världen. Svensson klagar på alla som inte isolerar sig, håller avstånd, bär munskydd och vägrar vaccinera sig. Svensson är rädd, kuvad och knäböjer för makteliten. De som inte är Svenssons går på de som bär munskydd, de som vaccinerar sig och slåss med näbbar och klor mot makteliten. Båda ”sidor” genererar negativ energi. Båda sidorna äter skräpmat, fast på sitt sätt.

Du är vad du äter. Vi lägger bort ansvaret på de stora multimiljonföretagen och marknadsföringskampanjerna. Skyller på dessa när vi blir överviktiga, får diabetes, cancer och alla möjliga sjukdomar. ”Jag visste inte,” eller ”Det är svårt,” eller ”Vad finns det för andra alternativ då?”. Du bär ansvar över ditt eget liv. Det är ingen annans fel att ditt liv ser ut som det gör. Hur mycket vi än vrider och vänder på det så har vi som individer fullt ansvar för hur vi mår, hur vi beter oss, hur vi ser ut, vad vi stoppar i våra kroppar, vad vi fyller våra hjärnor och hjärtan med, vad som kommer ur vår mun när vi talar, tankarna vi tänker och livet vi lever. Omständigheterna och omgivningen må se ut på olika sätt, men vi kan inte längre skylla på det.

Har du ett dåligt liv och mycket konstigt och negativt händer dig beror det på att du har konstiga och dåliga energier i och kring dig. Det är ditt ansvar att förändra och förbättra dig själv som individ.

Jag förstår att denna text kommer att skapa reaktioner. Jag är fullt medveten om att jag säkerligen kommer att bli attackerad, för det är så vi som människor ofta beter oss när vi känner oss antingen kränkta eller utpekade. Jag säger dock inte att man inte ska gå ut och demonstrera, försöka skapa förändring genom att sluta samman eller stå upp för sanning och frihet. Och nej, alla kan inte bo på en gård och vara självförsörjande och odla sin egen ekologiska mat och sitta runt en lägereld och sjunga kombaya varje dag och strutta runt med endast ljus och kärlek i sitt hjärta likt någon hippie-Jesus-gestalt och vara konstant hög på livet, nej. Det är inte det jag säger. Det jag säger är: rannsaka dig själv. Se över ditt liv. Se över det du konsumerar, inte bara mat – utan allt. Se hur du med enkla medel kan förändra, förbättra, utveckla och hur resultatet kan bli. Allt börjar med dig, i dig. Då kommer saker att börja hända runt dig, mot dig. Med dig.

Och är det verkligen så att vi är vad vi äter? Jag har valt att vända på det.

”Du äter vad du är.”

Martin Nilsson, Du är vad du äter

SKARPT Hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här