Att vara förberedd på det värsta samtidigt som man hoppas på det bästa är en bra inställning till mycket. Under rådande omständigheter så finns det flera risker som skulle kunna skapa en situation i Sverige där vi inte kan importera nödvändiga varor, antingen genom krig, pandemier eller andra oväntade händelser som naturkatastrofer.

Det absolut viktigaste i en nödsituation är att vara mentalt förberedd. Om du har en idé om vad man ska göra när det händer så kan du agera målinriktat och inte drabbas lika lätt av chock, som i nödsituationer är det absolut vanligaste orsaken till skada och dödsfall.

Att överleva i Sverige utan stöd av samhället är en stor förändring med det är inte nödvändigtvis så svårt. Svensk sommar är mycket gynnsam för att plocka mat i skogar och det finns gott om vatten.

Nödlagret
Många fokuserar på att ha ett bra nödlager hemma med vatten, konserver och ett gasolkök. Ett sådant nödlager räcker troligen inte mer än någon vecka och hjälper dig inte långsiktigt. Det du behöver är ett enkelt kitt för att ta dig vidare till en mötesplats utanför staden där du har lagrat mer proviant.

Det som du behöver i ditt nödlager eller din bug-out-bag är kolhydrater och sjukvårdskitt. Du behöver även en lätt ryggsäck med en riktigt varm sovsäck och ett tält eller en pressning. Du behöver sedan lite verktyg i form av en bra kniv och en tändare och en plastflaska för vatten.

Kolhydraterna kan t.ex. vara mörk choklad och en burk honung som du kan äta medans du vandrar. Det ska bara räcka till några dagar och det är bra att du vandrar lätt så att du kan röra dig snabbt och smidigt.

Sjukvårdskittet bör bestå av flera rullar el-tejp som kan användas för att täppa till sår. Du bör även ha någonting som desinfekterar, flytande jod är bra och kan även användas för att skydda mot radioaktivitet. En eterisk olja är också bra för att både desinfektering och att påskynda läkning, jag rekommenderar Tea Tree olja som har många funktioner.

Mötesplats
Din första