Under året med corona har fler än 300 forskningsrapporter publicerats som alla visar på D-vitaminets goda effekt för immunförsvaret och därmed kapaciteten hos en individ att motstå insjuknande i covid-19. Ju lägre nivå av D-vitamin desto värre symtom, sjukdom och t o m död. Trots detta går både Livsmedelsverket och SVT ut i svensk media och varnar för D-vitamin, alltså helt i strid med den aktuella och publicerade forskningen inom området.

I ett öppet brev till världens regeringar skriver 120 medicinska experter från Europa och USA att det finns starka vetenskapliga bevis för att D-vitamin minskar risken för infektion, sjukhusvård och död i covid-19.

På webbplatsen vitamindforall.org rekommenderar de att alla friska människor bör ta D-vitamintillskott, helst i dosen 4 000 IE (100 µg) per dag och som minst 2 000 IE (50 µg) per dag.

Författarna hänvisar till gedigen forskning som visar att riskgrupperna för allvarligt insjuknande i covid-19 matchar riskgrupperna för D-vitaminbrist exakt. Låga nivåer av D-vitamin (kalcifediol eller 25-hydroxyvitamin-D) ökar markant risken för att insjukna i covid-19.

Finland och Danmark rekommenderar tillskott av D-vitamin

I både Finland och Danmark har man nu beslutat att rekommendera tillskott av D-vitamin under vinterhalvåret. Danska livsmedelsverkets rekommendation är 10-20 µg per dag under hela året beroende på ålder och hudfärg. Helsingfors universitetssjukhus, rekommenderar 20–50 µg per dag under vinterhalvåret för alla vuxna. De högre doserna avser äldre och personer med mörk hudfärg eller övervikt, helt enligt forskningens resultat.

När det gäller faran med D-vitamin som betonas av Livsmedelsverket, konstaterar experterna på vitamindforall.org att D-vitamin är mycket säkrare än kortikosteroider, till exempel dexametason, som är den vanligaste behandlingen mot covid-19. De understryker att det inte finns någon anledning att vänta på fler kliniska prövningar för att öka användningen av D-vitamin, särskilt som det är konstaterat att många covid-19-patienter har för låga nivåer. D-vitamin som kosttillskott i relevant dagsdos kostar 1-2 kr.

Föreningen Nordic Nutrition Council uppmanar därför svenska myndigheter och vårdinstanser att omgående rätta sig efter den aktuella forskningen och förorda tillskott av D-vitamin i relevanta doser för att rädda liv.

Läs mer om forskning kring näring och hälsa på nordicnutritioncouncil.com

Läs mer om D-vitamin i Nutritionsguiden

EU:s hälsopåståenden för D-vitamin finns i kommissionens förordning (EU) nr 432/2012

Vitamin D bidrar till:

– normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor

– normala kalciumnivåer i blodet

– att bibehålla normal benstomme

– att bibehålla normal muskelfunktion

– att bibehålla normala tänder

– immunsystemets normala funktion

Vitamin D har en roll i celldelningsprocessen.

Vitamin D bidrar till att minska risken för att ramla, vilket är kopplat till balansförlust och muskelsvaghet. Att ramla är en riskfaktor för frakturer hos män och kvinnor som är 60 år eller äldre.


Den ideella föreningen Nordic Nutrition Council (NNC) skapades för att värna om rättigheten för Nordens befolkning att fritt välja vägar för sin egen hälsa genom informerade val.

För att göra väl underbyggda val fordas kunskap och den bidrar NNC med kostnadsfritt genom att publicera resultat av väl genomförd forskning på svenska. Forskningsresultaten publiceras löpande på NordicNutritionCouncil.com.

Här finns även en väl genomarbetad och faktaspäckad Nutritionsguide med information om de viktigaste näringsämnena, som t ex vitaminer och mineraler.

Nordic Nutrition Council är en politiskt och religiöst obunden ideell förening. Hemsidan har en registrerad ansvarig utgivare. Läs mer på www.nordicnutritioncouncil.com.

Pressmeddelande från Nordic Nutrition Council: Fler än 100 forskare och läkare manar till ökad användning av D-vitamin mot covid-19

Läs mer i dessa dokument:

Bifogade filer

Letter vitamin D for all

Fler än 100 forskare och läkare manar till ökad användning av D-vitamin mot covid-19

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här