Grekerna har ingen röst

2
1919

Mindre än en vecka efter glädjebudet att Grekland röstade nej till de hårda budgetåtstramningarna, kämpar många med att förstå varför Alexis Tsipras nu skrev under ett avtal som innebär än större nedskärningar.

Arga och irriterade Greker undrar vad som har hänt. I folkomröstningen förra söndagen röstade nästan 62% nej till åtstramningspaketen som EU kommissionen, IMF och den europeiska centralbanken föreslagit i utbyte mot nya lån.

Många greker var fulla av lycka över att landet hade satt ned foten och sagt nej och med det visat sin suveränitet.

Alexis Tsipras, premiärminister och ledare över vänsterpartiet kom till makten i januari med vallöftet att inte acceptera mer nedskärningar. Tsipras vann även uppmärksamhet genom att påpeka att landets skuld på €320 miljarder inte går att betala tillbaka och måste avskrivas.

Bara några dagar efter omröstningen gör Alexis Tsipras det otänkbara och godkänner en plan att minska utgifter med €12 miljarder i utbyte mot en ett tredje stödpaket, denna gång på värt €53.5 miljarder.

På grekland gator och barer är många chockade över denna spektakulära U-sväng.

”All var glada på söndagen, det var ett genomtänkt beslut mot nedskärningar. Idag känner jag att folkomröstningen hände utan anledning. Det är inte sunt.”

Sade 23-åriga Marios Rozis.

”I känner mig som en slav. Dom gör som dom vill och vi kan inte påverka.”

Spyros Vlahopoulos, borgmästare på ön Paxos sade: ”Vi sa nej till nedskärningar på €8.5 mljarder och nu accepterar vi 13 miljarder i nedskärningar. Tsipras har gjort ett stort misstag. Vi kan inte göra någonting åt det.”

Källa: Telegraph