Under helgen har massiva protester mot den kinesiska restriktionspolitiken blossat upp i åtskilliga städer i Kina. Detta efter att tio personer omkommit i en brand på grund av svårigheter som orsakats av nedstängningen i byggnaden. Medborgare i Kina kräver nu att regimen upphör med den hårda repressionen – vissa går så långt som att kräva president Xi Jinpings avgång.

I Kina har man sedan coronakrisens start haft en så kallad nolltolerans mot covid-19, något som likt tidigare i Väst resulterat i hårda inskränkningar i den kinesiska befolkningens friheter i form av restriktioner och nedstängningar, något som bland annat nyligen även ledde till att tusentals besökare plötsligt blev instängda på Disneyland i Shanghai på grund av ett enda misstänkt covidfall.

Under torsdagen förra veckan utbröt en brand i ett lägenhetshus i staden Ürümqi i nordvästra Kina, vilket resulterade i att tio personer avled. Filmer från branden började spridas på sociala medier där man bland annat kan se hur stängsel som ska hindra medborgare från att ta sig ut även hindrade brandmännen från att ta sig fram. Vittnen menar också att en del boende på grund av nedstängningarna var inlåsta i sina hem när det började brinna.

Läs mer på nyadagbladet.se, Massiva protester mot covidpolitiken i Kina efter dödlig brand

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här