Det är ingen hemlighet att Facebook kan spåra varje detalj om ditt privatliv. Men visste du att Happy Fish, ett populärt barnspel som finns till Android, kan vara en än värre integritetskränkare?

Företaget HappyElements som utvecklat spelet Happy Fish, har programmerat spelet så att det kan samla en mängd information om dig (och dina barn) via appen. Spelet vet din exakta position, har tillgång till dina bilder och kan automatiskt få tillgång till dina SMS-meddelanden. Det kan till och med tala om vilka Wi-Fi-nätverk du använder.

Vi kommer strax till varför spelet gör detta och vad den gör och inte gör med den informationen, men låt oss bara stanna upp en sekund.

Detta är lite obehagligt, eller hur? De flesta människor tycker det. Läs några av recensionerna till det omtalade spelet Fruit Ninja till exempel. Det verkar verkligen få folk att se rött när de får reda på att appen skickar personuppgifter som den bett dem punga ut. Behörigheten ”är galen”, skriver en recensent. Jag kommer aldrig att installera detta tills det är klart varför utvecklaren behöver tillgång till all denna privata information”.

syping-apps3218217684

Av de appar i vår tabell är dessa – Viber, Skype, WhatsApp och GO Launcher EX (medurs uppifrån vänster) – de som begär flest behörigheter och är mest integritetskränkande.

Vi kontaktade Jason Hong, professor i datavetenskap vid Carnegie Mellon och grundare av PrivacyGrade.org, en webbplats som rankar appar på hur väl de respekterar din personliga integritet. Hong är en ledande forskare på app-säkerhet. Så vi frågade honom: Vad vet de mest nedladdade apparna om oss och vad gör de med den informationen?

Hong hjälpte oss köra en analys av dessa appar. Du kan studera resultatet i diagrammet nedan. Vi valde att fokusera på Android-appar av ett par anledningar. Först finns det ungefär en miljard Android-användare, vilket gör dem till cirka 62% av smartphone-marknaden – jämfört med Apples 33%. För det andra, gör Android, till skillnad från Apple, det enklare för en Google-robot att hämta behörighetsdata. Men våra resultat är relevanta för alla mobiltelefonanvändare, det är som en barometer på vad app-programmerare tror att de kan komma undan med.