Oberoende undersökande journalister är förbannade. Även systemmediernas policyskribenter har reagerat starkt. Sverige är på väg att ändra i grundlagen så att journalister kan fängslas som spioner för att de avslöjar fakta om krigsindustrin och globalistorganen. Alla kan psykiskt torteras som Julian Assange.

Konstitutionsutskottet har redan ställt sig bakom grundlagsändringen om utlandsspioneri, vilken gör det straffbart att lämna uppgifter som kan störa Sveriges relationer till andra stater och organisationer. Enligt lagförslaget blir utlandsspioneri ett tryck- och yttrandefrihetsbrott. “Spionlagen” ska stärka skyddet för hemliga uppgifter inom internationella samarbeten t.ex. inom FN eller NATO, förklarar SVT.

Mikael Ruotsi som är lektor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet säger att det inte är troligt att journalister och publicister kan anklagas för utlandsspioneri, men han förstår publicisternas oro eftersom lagändringens konsekvenser är svårt att sia om. Ruotsi säger att förslaget fått en ”ventil” som uppger att man inte ska straffas om gärningen bedöms vara ”försvarlig”, skriver SVT.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke är mycket negativ till förslaget på grundlagsändring. Enligt Funcke begränsar lagförslaget även yttrandefriheten och meddelarfriheten. Han säger till Kulturnyheterna:

“Framförallt drabbar detta benägenheten och säkerheten för personer som uppdagar missförhållanden eller någonting som borde komma upp och ut i offentligheten”

”Ventilen” är bra, tycker Funcke, men den är samtidigt luddig för den ger domstolarna möjligheten att avgöra vad som ”försvarligt” från fall till fall.

Läs mer på newsvoice.se, Politikerna måste stoppa lagändringen som gör journalister till spioner

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här