Revolutionsbranschen: Demokratiska förändringar har krävts över Mellanöstern, men var vad som på ytan såg ut som en spontan revolution i verkligheten en strategisk planerad händelse, fabricerad av ”revolutionskonsulter” långt i förväg?

Revolutionskonsulter är den värsta mardrömmen för varje regim. Srdja Popovic var en grundare av organisationen Otpor, en skola för revolutionärer. Denna organisation var viktig i att störta Slobodan Milosevic under 1990-talet och har nu inspirerat en ny generation av aktivister. Politiska experter som William Engdahl är övertygade om att Otpor finansieras från USA. ”Personerna från Otpor gav oss en bok där de beskrev alla deras strategier”, säger Ezzedine Zaatour som var drivande i det Tunisiska upproret.

Boken skrev av en amerikan, Gene Sharp, och ses nu som en revolutionsguide som används av rörelser världen över. När Optor släppte deras senaste verktyg, att datorspel sponsrat av amerikanska organisationer avsett för motståndsträning uttryckte världsledare sin oro. ”Detta är en diskret statskupp!”, insisterade Hugo Chavez.

Revolutionsbranschen