Från att sprida reflekterande partiklar i våra himlar till att hälla kemikalier i havet, har vetenskapsmän stört miljön i syfte att hejda den så kallade klimatförändringen. Dock, istället för att hjälpa planeten, är dessa åtgärder till stor del otestade och kan mycket väl orsaka oförutsägbar skada.

Till exempel planerar forskare från Woods Hole Oceanographic Institute i Massachusetts att hälla 6 000 gallon av en vätskelösning innehållande lutkomponenten natriumhydroxid i havet denna sommar. Idén är att minska surhetsgraden i en yta av vatten på ytan cirka 16 kilometer söder om Martha’s Vineyard så att den kan absorbera 20 metriska ton koldioxid från vår atmosfär och lagra det där i havet. Det 10 miljoner dollar dyra projektet kommer att finansieras av skattebetalarna.

En annan ifrågasatt insats som för närvarande pågår är ljusgöring av marina moln i Australien, där forskare på ett fartyg vid Whitsundayöarna använder högtrycksmunstycken för att spraya en blandning av havsvatten i luften. De siktar på att ljusa upp molnen som svävar på låg höjd över havet i hopp om att hjälpa dem att reflektera solljus bort från planeten. Detta, tror de, kommer att kasta en skugga på havsytan, minska vattentemperaturen i området kring Stora barriärrevet och potentiellt hejda de massiva korallblekningarna som har ägt rum där. Det är en del av ett 65 miljoner dollar projekt som leds av Southern Cross University.

Projekt för solstrålningens hantering (SRM) utforskas för att kyla ner atmosfären genom att reflektera solljus på nästan samma sätt som ett vulkanutbrott via stratosfärisk aerosolinjektion. Konceptet inspirerades av utbrottet av Mount Pinatubo på Filippinerna 1991, vilket resulterade i det största utbrottsmolnet som någonsin mätts. Detta skickade aska och svavel till den övre atmosfären, vilket hade effekten av att sänka temperaturen med nästan en hel grad Fahrenheit under ett år.

Långsiktiga effekter av solstrålningens hantering är okända
Dock är inte mycket känt om de långsiktiga effekterna av hantering av solstrålning, vilket i bästa fall kan visa sig vara slöseri och ovärt, men har potential att orsaka oförutsägbar skada. Vissa vetenskapsmän tror att utplacering av svavel i stratosfären i stor skala kan förändra himlen från dess tröstande blå till en mjölkvit nyans, medan andra tror att det kan förändra globala vädermönster på oförutsägbara sätt, möjligtvis förvärra monsuner, torka och andra extrema väderhändelser.

En grupp av mer än 400 vetenskapsmän och akademiker har uppmanat till skapandet av ett avtal om icke-användning för hantering av solstrålning. Även en av de ledande forskarna inom området, David Keith från University of Chicago, erkänner att vi inte kan förutsäga vilka effekter det kan ha.

Han sade att även om det sannolikt skulle ha den kyleffekt de söker, ”är det inte att säga att det är en bra idé.” Han sade att det kan skada ozonlagret eller påverka människors hälsa, utöver att påverka extrema väderhändelser. Faktum är att vissa modeller har visat att frisläppande av aerosoler på norra halvklotet kan leda till förödande torka i subsahariska Afrika. Andra oroande aspekter som har nämnts inkluderar dess effekter på spridningen av malaria, förlusten av olika arter av däggdjur i vissa regioner och dess inverkan på nederbördsmönster. Det finns även allvarliga oro för hur länge denna teknologi skulle behöva användas och vad som skulle hända om den någonsin stoppas.

Inte förvånande är en person som är för konceptet Bill Gates, som har tillhandahållit ekonomiskt stöd för forskningsprogram inom sol-geoingenjörskonst.

naturalnews.com, Riskfyllda vetenskapliga experiment i vår luft och vårt vatten genomförs i namnet av ”klimatförändringar”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här