Förra veckan rasade amerikanska Silicon Valley Bank, som satsat stort på ”inkludering” och ”hållbarhet”. Banken är tydligt politiserad av globalisternas idéer.
Hur kan det gå till när bolag, som egentligen saknar substans, kollapsar?
I Sverige talas det mycket om fossilfritt stål.
Så här kunde man läsa i Dagens industri i slutet av förra året, under rubriken ”Skattebetalarna ska inte vara fallskärm när stålindustrin ställer om”:
”För att undvika ytterligare en grön bubbla, som dessutom riskerar att urholka vår el-försörjning, bör regeringen dra i handbromsen när det kommer till Hybrit-projektet… Hybrit-projektets enorma behov av både el och skattemedel gör att kritiska frågor äntligen har börjat ställas.”
LKAB, som driver projektet, ägs av staten.
Så här kan man läsa i en ny artikel i Affärsvärlden:
”Hybrit, LKAB:s projekt där 400 miljarder av skattebetalarnas pengar skall spenderas på att ta fram fossilfri järsvamp, tycks ha beslutats av åtta personer i ett styrelserum, inte i regering eller riksdag… Projektet är fantastiskt för den politiker som vill lögas i beröm i överstatliga kretsar där Sverige framhålls som föredöme av EU, FN, USA:s speciella klimatsändebud och många andra.”
Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, målar upp ett exempel i Swebbtv, även om han inte kan säga att det är så här det gått till när de amerikanska bankerna kraschat.
– Antag att du vill starta ett bolag och pumpar in 100 miljoner kronor, säger han. Sen går du till banken och får kanske låna en miljard kronor. Nu är ditt bolag värt 1,1 miljard. Detta kallas för hävstång. Du går in med ett litet eget kapital och kan låna pengar. Men här finns det en risk, banken vet ju att du kan gå i konkurs. Därför sätter de en ränta som är ganska hög. Några bolag kommer ju gå i konkurs, och därför sätter de hög ränta för att täcka sina förluster.
Läs mer på swebbtv.se, Så blåser klimatpolitikerna upp finansbubblor – ”Bubblorna och konkurserna blir mycket större”