Singapore har godkänt 16 insekter som föda åt människor, vilket gör landet till det senaste att auktorisera insektsprodukter för mänsklig konsumtion. The Guardian beskrev detta som ett steg som ”banar väg för tallrikar att bli mer krypande, beniga och hållbara” och som ”ett tecken på framtiden.”

I ett meddelande den 8 juli godkände Singapore Food Agency (SFA) de 16 insekterna, inklusive silkesmaskpuppa och mjölmask, ”med omedelbar verkan.”

”Dessa insekter och insektsprodukter kan användas för mänsklig konsumtion eller som djurfoder för livsmedelsproducerande djur,” uppgav SFA.

Länder och enheter som Storbritannien (UK), Australien och Europeiska unionen (EU) har redan godkänt vissa insekter för mänsklig konsumtion. I USA innehåller dock de nuvarande regleringarna få referenser som specifikt behandlar insekter.

Detta regulatoriska gap har möjliggjort för ett ekosystem av ”alternativa protein”-startups att ta sig in på insektsmatmarknaden, med stöd av figurer som Bill Gates och regeringsorgan inklusive Förenta nationerna (FN), Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) och National Science Foundation.

”FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) fortsätter att främja insektskonsumtion som ett miljövänligt sätt att få protein i kosten – både för människor och deras boskap,” rapporterade The Guardian.

Förespråkare för insekter som föda för människor, inklusive FAO, hävdar att detta kommer att hjälpa till att bekämpa klimatförändringarna, eftersom insekter har ett mindre koldioxidavtryck än traditionell boskap. Men kritiker ifrågasätter denna syn.

”Motiveringen för insekter är att producera protein med färre insatser: att rädda planeten genom att minska klimatförändringarna, metan från kor, mindre förorening,” sa internist Dr. Meryl Nass, grundare av Door to Freedom, till The Defender. ”Men bara för att det är protein betyder det inte att det är bra för oss.”

Nass nämnde parasiter som kan spridas genom insekter, svårigheter med att smälta insekter och vanliga allergier mot kitin – som ofta finns på insekternas exoskelett.

Enligt Nass innebär de slappa regleringarna från U.S. Food and Drug Administration (FDA), under vilka många insekter kan klassificeras som ”Generally Regarded as Safe” (GRAS), att de ”inte kräver testning” och gör det möjligt för FDA att ”se åt andra hållet.” Detta har öppnat dörren för insektsmat att nå konsumenter.

”Hur lång tid kommer det att ta innan vi vet om dessa livsmedel är säkra? Det kan ta generationer,” sa Nass.

”Förespråkare för masskonsumtion av insektsbaserad mat vill få dig att tro att insekter har varit en pålitlig proteinkälla i tusentals år,” sa Seamus Bruner, författare till Controligarchs: Exposing the Billionaire Class, their Secret Deals, and the Globalist Plot to Dominate Your Life.”

Bruner, som också är forskningschef vid Government Accountability Institute, berättade för The Defender:

”Även om det är sant, var undernäring och sjukdomar också endemiska och livslängden var dramatiskt lägre än den är idag. Sanningen är att nötkött, fläsk, fjäderfä och andra animaliska livsmedel är de mest effektiva och hälsosamma proteinkällorna. Dessa klimatfanatiker som driver på för insektsbaserad mat skrämmer människor att anta mindre hälsosamma dieter.”

Den nederländska journalisten Elze van Hamelen berättade för The Defender att användningen av insektsingredienser i djurfoder också utgör en risk för folkhälsan, och hänvisade till en studie från 2019 som fann parasiter i 244 av 300 insektsodlingar och djuraffärer som undersöktes.

”Att mata husdjur med parasitangripna insekter, särskilt husdjur som inte har fysiologin för att smälta insekter, kanske inte är en så bra idé,” sa van Hamelen.

Michael Rectenwald, Ph.D., författare till “The Great Reset and the Struggle for Liberty: Unraveling the Global Agenda,” berättade för The Defender: ”Insektsvurm är nära kopplad till FN:s Agenda 2030-mål för hållbar utveckling (SDG).”

Rectenwald hänvisade till två SDG:er: SDG 2, “Stoppa hunger, uppnå livsmedelssäkerhet och förbättrad näring samt främja hållbart jordbruk” och SDG 12, “Säkerställ hållbara konsumtions- och produktionsmönster.”

”’Hållbarhet’ är kodspråk för tvingade minskningar av konsumtion och påtvingade beteendeförändringar,” sa Rectenwald.

Nass sa att FN, tillsammans med World Economic Forum (WEF), ”främjar de så kallade SDG
, som enligt uppgift kan uppnås om vi ändrar vår kost.” Ändå ”ser vi inte WEF- eller FN-deltagare äta insekter vid sina möten.”

Nass föreslog att en anledning bakom skiftet till insekter som mat är ”att orsaka känslomässig skada: att förnedra, förnedra och nedvärdera människor” och att nötkött ”demoniseras”, potentiellt för att ”försvaga arten.”

”Idén verkar vara att bli av med små producenter och skapa ett fullt industrialiserat system för livsmedelsproduktion som Cargill, ConAgra och PepsiCo kommer att tjäna på”, tillade hon.

Bill Gates hävdar att hans investeringar i alternativa proteiner är för att rädda planeten,” sa Bruner. ”Vad han inte säger är att de är en del av en strategi för att monopolisera proteinindustrin – för vinst – medan han lobbar för att förbjuda konkurrens baserad på animaliska produkter.”

Företag som hanterar insekter i Singapore ”utbildar” barn om insekter som en matkälla

Enligt The Straits Times har Singapores livsmedelsmyndighet, SFA, godkänt 16 olika insekter som livsmedel, inklusive ”olika arter av syrsor, gräshoppor, gräshoppor, mjölmaskar och silkesmaskar.” Enligt Guardian måste livsmedel som innehåller insekter tydligt märkas på förpackningen ”för att ange produktens verkliga natur.”

The Straits Times rapporterade att den lokala restaurangkedjan House of Seafood redan ”tillagar en meny med 30 insektsinfuserade rätter för att ge kunderna fler valmöjligheter”, medan andra företag har börjat ”utbilda konsumenter” — inklusive barn — om insekter som en matkälla för människor.

Rapporten nämnde exempel på Altimate Nutrition som, ”Medan de väntade på SFA
regleringsgodkännande … genomförde workshops och utbildningssessioner på nästan hundra skolor, från förskolor till högskolor.”

Undersökningar som genomfördes efter programmet visade att ungefär 80 procent av eleverna skulle vara villiga att prova insekterna efter att de blivit godkända, rapporterade The Straits Times.

Men Bruner sa att andra faktorer sannolikt spelar en roll i Singapore.

WEF — kanske den största drivkraften bakom så kallade ’alternativa proteiner’ — hyllar ofta Singapores efterlevnad av Agenda 2030, så beslutet att prioritera insektsbaserade livsmedel är inte förvånande,” sade han.

EU, Storbritannien, Australien och andra länder har godkänt insekter för konsumtion

Myndigheter i EU, Storbritannien och Australien, bland andra länder, har också godkänt vissa insekter för mänsklig konsumtion.

Enligt Brussels Signal har Ermolaos Ververis, vetenskaplig tjänsteman för Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets Novel Foods Team, sagt att EU har godkänt sex insekter: ”Produkter från Alphitobius diaperinus-larver, torkade mjölmaskar, hela och malda gula mjölmaskar, hela och malda gräshoppor, hela och malda syrsor samt delvis avfettat helt syrspulver.”

Åtta ansökningar är fortfarande under behandling i EU, där det enligt EU-regler krävs att livsmedel som innehåller insekter ska vara tydligt märkta.

Brussels Signal rapporterade att inom ramen för Horizon Europe, ett europeiskt kommissionsprogram för forskning och innovation, ”anses insektsbaserade proteiner vara ett av de viktigaste forskningsområdena.”

Myndigheter i Storbritannien har godkänt fyra insekter för mänsklig konsumtion — gul mjölmask, huscricket, bandad cricket och svart soldatfluga som ”nya livsmedel,” medan Australien har godkänt tre arter: två varianter av mjölmask och en cricket.

Enligt FAO finns det mer än 1900 ”ätbara insektsarter.” Dock verkar insekter inte ingå i FAO:s Codex Alimentarius — dess internationella livsmedelssäkerhetsriktlinjer.

Att ”knuffa” allmänheten mot acceptans

Flera studier, inklusive en rapport från 2020 av Europeiska konsumentorganisationen, en YouGov-undersökning från 2021 och en rapport från 2022 av Tysklands miljömyndighet (UBA), tyder på att efterfrågan på insekter i maten är låg bland allmänheten.

Andra studier från 2020 och 2022 antydde att människor skulle vara mer villiga att ändra sina attityder efter att ha fått höra om de ”miljömässiga fördelarna” med att äta insekter.

Studien från 2020 föreslog att ”nudging” — ett beteendevetenskapligt koncept som stöds av National Science Foundation — skulle kunna användas för detta ändamål. ”Eftersom människor är en särskilt social art kan det vara särskilt användbart att utnyttja den sociala naturen,” stod det i studien.

I en rapport från 2021 av Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten föreslog Giovanni Sogari, Ph.D., biträdande professor vid avdelningen för mat och läkemedel vid universitetet i Parma i Italien, att ”det finns kognitiva skäl hämtade från våra sociala och kulturella erfarenheter, den så kallade ’äckelfaktorn’, som gör tanken på att äta insekter motbjudande för många européer. Med tiden och exponeringen kan sådana attityder förändras.”

Och Lies Hackelbracht, ägare till TOR Royal, ett insektsproduktionsföretag i Belgien, sa till Euronews 2021: ”När vi är 9 miljarder människor kommer det inte att vara möjligt att låta alla äta kött, så vi måste leta efter andra möjligheter med mycket protein och det kan vara i växter, men det kan också vara i insekter.”

childrenshealthdefense.org, Singapore godkänner 16 insekter som mänsklig föda

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här