Skadliga hörseleffekter av hög musik

absorberande

För hög musik kan skada vår hörsel allvarligt. Ungdomar som har kul på nattklubbar, diskotek, konserter, nattklubbar utsätts för ljudnivåer i flera timmar.

Volymen
Volymen mäts med ljudtrycksnivå och mäts i decibel. Ljudet som våra öron uppfattar är vibration av lufttryck på våra trumhinnor, som omvandlas till information när den når vår hjärna. Beroende på vibrationernas intensitet hör vi de upplevda ljuden som mjuka eller höga. Om ljudets energi är högre kommer vi att höra dem högre.
Den minsta märkbara volymen för det mänskliga örat är 0 decibel. Vi kan fortfarande känna ljudet av 50 decibel, men från 100 decibel är vi redan obekväma med öronen, och ljudet på 120 decibel kan vara smärtsamt. Vi kan inte utesluta dessa ljud, så vi utsätts ständigt för buller.

Läskig statistik
Enligt undersökningar har ca. 16% har hörselnedsättning. 50% av 12-35-åringarna utsätts för riskfylld volym, 40% på grund av nattklubbar. De som besöker musikställen mer än tre gånger i månaden är mer benägna att drabbas av hörselnedsättning. Att lyssna på musik som är högre än 85 decibel per dag i en halvtimme kan redan orsaka hörselnedsättning. Enligt inte särskilt uppmuntrande förutsägelser, 2060, kommer dubbelt så många människor i USA att höra sämre än de är nu.

Party är livet!
Vi känner den höga musiken över hela kroppen. Över 80 decibel ökar blodtrycket och hjärtfrekvensen, pupillen utvidgas och matsmältningen saktar ner. Efter några timmar på ett diskotek eller konsert upplever du ofta tinnitus, tråkig hörsel. På musikställen mullrar musiken vanligtvis i en volym av 80-100 decibel, förstörelsen av hårcellerna i örat minskar öratets känslighet och hörselutmattning uppstår. När det gäller en hälsosam, ung kropp regenererar hörseln några timmar, upp till en dag, så ett enda tillfälle är inte en allvarlig fara, men om vi lyssnar på musik som bullrar mycket ofta eller regelbundet kan vår hörsel vara irreversibelt skadad på grund av hårcellsdöd (absorberande).

”Disco ear”
Termen disco ear används regelbundet för öronproblem orsakade av musik som lyssnas på med hög volym. Det vanligaste symptomet är tinnitus, en tinnitus som hörs i örat, eller till och med i huvudet, från en extern källa. Det kan höras permanent eller ibland. Det kan vara som ett mullrande, ett ljud som vattenkrusning, en ring, ett pip … osv. uppfattas också, vilket vanligtvis förekommer i en lugn miljö. Tinnitus stör koncentrationen, förhindrar vilsam sömn och kan orsaka huvudvärk. Många musiker vänder sig till läkaren med sådana klagomål. Att lyssna genom hög musik genom hörlurar försämrar också hörseln.

Den underbara musiken
Vi behöver inte ge upp att lyssna på musik eller en konsert med vårt favoritband, men låt oss ta de negativa effekterna av buller på allvar! Musik som lyssnas på i rätt volym i en miljö med optimal akustik är bra för vår kropp och själ.

Hörselskadade musiker
Många av musikerna, sångarna och yrkesverksamma runt omkring dem lider av konsekvenserna av långvarig, årtionden lång hög musik, som tinnitus, hörselnedsättning eller till och med delvis eller total dövhet.
Några hörselskadade världsstjärnor:
1. Sting har spelat musik sedan 1977.
2. Ozzy Osbourne – hon har Guinness världsrekord för den längsta skriken: Skriker på 105 decibel i 1 minut och 8 sekunder!
3. Eric Clapton- har spelat musik sedan 1962.
4. Phil Collins
5. will.i.am
6. Skådespelaren William Shatner utsattes för en intensiv ljudeffekt på en filminspelning som skadade hans hörsel.

De bullrigaste jobben
• Fabriker: höga maskiner
• Konstruktion: jackhammaren är 115 decibel
• Motoriserade kurirer: bullret som genereras av luftflödet som flödar bredvid hjälmen kan vara upp till 90 decibel med en hastighet på 100 km / h, vilket kan tolereras i högst 2-3 timmar.
• Underhållning: hög musik
• Flygplatser: ljudet från ett jetplan är 140 decibel.

Hur kan man förhindra hörselnedsättning?
Trattamento acustico:
-Lyssna inte på musik med hög volym med hörlurar!
-Stå inte för nära högtalarna på nattklubbar och konserter!
-Bär speciella öronproppar på bullriga arbetsplatser!
-Vi använder ljudisolerade paneler, gardiner, mattor på våra arbetsplatser och hem!
-Utveckla idealisk akustik för att lyssna på musik, så att störande reflektioner inte skadar våra öron heller!

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here