En studie har funnit att mikroplaster, som är kopplade till negativa hälsoeffekter, finns i nästan 90 procent av proteinkällor som kött och även växtbaserade alternativ.

En grupp forskare från USA och Kanada avslöjade detta alarmerande fynd i en artikel publicerad den 8 januari i Environmental Pollution. Enligt studieförfattarna från University of Toronto (UToronto) i Kanada och den ideella organisationen Ocean Conservancy i Washington, D.C., kan amerikanska vuxna konsumera upp till cirka 3,8 miljoner mikroplaster årligen från proteinkällor.

Forskarna undersökte 16 vanligt konsumerade proteinprodukter i USA för mikroplastkontaminering. De klassificerade varje produkt beroende på varumärke, bearbetningsnivå och typ av butik där produkten köptes. Här är några av de produkter som köptes för studien:

  • Nötkött
  • Kyckling
  • Växtbaserade köttprodukter
  • Fläskkött
  • Skaldjur
  • Tofu

Studieförfattarna fann att 88 procent av de testade proteinproverna innehöll plastpartiklar. Sex olika typer av mikroplaster observerades – fibrer, fiberbuntar, filmer, skum, fragment och gummi. Över alla prover utgjorde plastfibrer 44 procent av de funna mikroplasterna.

Dessutom påverkar bearbetningsmetoderna som proteinerna genomgår koncentrationerna av mikroplaster i dem. Högbehandlade proteinkällor har högre mängder mikroplaster jämfört med de som genomgår lite eller ingen bearbetning. I ett exempel innehöll högt bearbetade kycklingnuggets betydligt högre koncentrationer av mikroplaster än minimalt bearbetade kycklingbröst.

Forskarna fann inga signifikanta skillnader mellan produkter från olika varumärken eller butikstyper. Även om många studier har dokumenterat närvaron av mikroplaster i matsmältningskanalen hos kommersiell fisk och skaldjur, har det forskats lite kring huruvida dessa mikroplaster tränger in i de delar av dessa proteinkällor som människor äter, som fiskkött. Slutligen drog studien slutsatsen att det inte fanns några statistiska skillnader i mikroplastkoncentrationer mellan proteiner från land och hav.

Mikroplaster hotar inte bara miljön, utan även livsmedelsförsörjningen
Enligt NTD är mikroplaster extremt små plastpartiklar bestående av blandningar av polymerer och funktionella tillsatser som mäter mindre än fem millimeter i storlek. De släpps oftast oavsiktligt ut i miljön på grund av avfallshantering och nedbrytning av större konsumentprodukter eller industriavfall.

Flera av studiens författare gav sina synpunkter på sitt arbete.

”Vår studie bidrar till denna kunskap men visar också på behovet av vidare forskning för att bättre förstå helhetsbilden, inklusive varifrån dessa mikroplaster kommer och de potentiella hälsoriskerna för människor”, sa studiens medförfattare Madeleine Milne från UToronto.

”Det är frestande att vilja dra slutsatser som ’äta mindre av detta och mer av det’ för att undvika mikroplaster i din kost. Men just nu vet vi fortfarande väldigt lite om mikroplastbelastningen i vanligt konsumerade livsmedel”.

Studiens medförfattare och Ocean Conservancys chefsforskare Dr. George Leonard kommenterade: ”Som havsforskare är jag och mina medförfattare djupt oroade över den växande plastkrisen i världens hav. Vår studie visar att plast i vår mat sträcker sig väl bortom fisk och skaldjur till ett brett utbud av andra proteinkällor också”.

Marinbiolog Dr. Britta Baechler, studiens korresponderande författare, sa att deras studie är ”en skrämmande påminnelse om hur utbredd plastföroreningen har blivit”.

”Människor lever på land men sjömatprover är lika benägna att vara förorenade med plast som proteiner härstammande från land – och det verkar som att det inte går att undvika dem oavsett vad du äter”, fortsatte Baechler, också biträdande direktör för plastvetenskap vid Ocean Conservancy. ”Plastföroreningskrisen påverkar oss alla, och vi behöver vidta åtgärder för att ta itu med dess många former”.

naturalnews.com, Studie finner mikroplaster i nästan 90% av proteinkällor i USA, inklusive växtbaserade

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här