Den fd svenska stridspiloten och numera författaren Anders Jallai kommer den 16 december 2016 ut med en ny bok ”Mördarkommandot” i serien om agenten Anton Modin. Dramat tar avstamp i den verkliga händelsen när SVT-reportern Cats Falck hittades död i sin bil i Hammarbyhamnen 1984 tillsammans med sin väninna Lena Gräns. Senare efterforskningar tyder på mord. Hon var illegal handel med teknologi på spåren.

Cats Falck höll på med ett reportage om svensk vapenhandel till Östtyskland via Sverige. Bofors och Asea var enligt uppgift inblandade.

 

”Sommaren 1984 följde tv-journalisten Cats Falck med spänning tullens och polisens utredning om smuggling av datorer, närmare bestämt från USA till Sovjet via ett litet företag i Täby. Det skulle kanske kunna bli hennes biljett till en kommande karriär som fast anställd reporter på Rapport. ”Om man bara kunde få glutta i de dokument som beslagtogs … vore lyckan fullständig”, noterade Cats i sitt reporterblock.

Tack vare smugglingsrutten hade amerikanska hård- och mjukvaror levererats till ASEA:s kraftverksbyggen i Sovjet. Cats Falck var mycket intresserad av hur ett stort företag som ASEA kunde figurera i sammanhanget. Hon hittade kopplingar mellan ASEA och ett märkligt företag i DDR vid namn AHB-Elektronik.

I november 1984 försvann Cats Falck spårlöst och våren 1985 hittades hennes döda kropp i Norra Hammarbyhamnen.”

– ”Scoopet som försvann”, Sveriges Radio

Läs mer på newsvoice.se