Stigande inflation och höga bränsle och elpriser har gjort att priserna på många matvaror ökat. För många innebär detta att det är knapert på kontot i slutet av månaden. Matkostnader utgör en stor del av budgeten i många familjer och att minska dessa är viktigt för att klara sig igenom perioder av lågkonjunktur. Att sänka matkostnaderna behöver dock inte innebära att leva på nudlar och havregrynsgröt utan det går att äta både billigt, gott och hälsosamt. Här kommer fem tips för hur du kan laga billigare mat hemma!

1: Jaga extrapriser och säsongsvaror

Att anpassa menyn efter plånboken är en självklarhet i kristider. Ta för vana att kolla igenom butikernas reklamblad innan du handlar och bygg upp dina middagar kring vad som är billigt för stunden. Gå också med i butikernas kundklubbar för att få fler extraerbjudanden. Att anpassa menyn efter extrapriser behöver inte betyda tråkigare mat – tvärt om innebär det en naturlig säsongsvariation då olika varor är billiga olika delar av året.

En viktig brasklapp är dock att inte köpa saker du inte gillar bara för att de är billiga. Att slänga mat är alltid dåligt, både för miljön och plånboken. Var försiktig när du köper grönsaker, frukt och annat som har kort hållbarhet. När det gäller skafferivaror och produkter som kan frysas in är det däremot bara att fynda på!

2: Beställ färdiga middagskassar

Detta råd förvånar säkert många men faktum är att en matkasse med färdiga recept inte bara sparar tid utan också pengar. Priserna på matkassar har gått ner rejält på grund av konkurrensen som dessutom gör att det ständigt finns en uppsjö av olika provapå-erbjudanden. På till exempel www.matkasse.se kan du jämföra olika kassar och kampanjer. Och även om kostnaden per portion mat är något högre än om du skulle handla själv innebär de färdiga kassarna att det blir mindre svinn. Maten är exakt beräknad efter recepten och det blir inga råvaror över.

En ytterligare fördel är att du behöver handla mer sällan. Eftersom en shoppingrunda på stormarknaden sällan avklaras utan onödiga impulsköp och dyra mellanmål innebär detta en besparing. Med dagens bränslepriser är en extra fördel att du kan låta bilen stå.

3: Välj billigare råvaror

Genom att äta mindre av dyra och mer av billiga råvaror kan du göra stora förändringar. För många utgör kött en stor del av budgeten och att byta ut detta mot mer vegetariskt protein gör rejäl skillnad för plånboken. Du behöver inte bli vegetarian utan genom att minska på portionen kött och komplettera med till exempel bönor eller linser kan du få samma mängd protein till en lägre kostnad. Smaken behöver inte bli sämre – många klassiska rätter som spagetti med köttfärssås passar utmärkt med bönor.

En annan bov när det kommer till matkostnader är olika lättprodukter. Många lägger stora pengar på mat som knappt innehåller några kalorier vilket naturligtvis är en katastrof ur plånbokssynpunkt. Här finns mycket pengar att spara på att till exempel köpa fetare mjölk och ta en mindre mängd i ditt kaffe, eller äta en liten portion yoghurt med normal fetthalt istället för en större med lättvarianten. När det kommer till dryck är vatten givetvis det bästa men tycker du det är tråkigt är sockerfri saft betydligt billigare än lightläsk.

4: Ta med matlådor till jobbet

En uppenbar besparingsåtgärd är att byta uteluncherna mot matlådor. Har du svårt att få tiden att räcka till kan ett rejält storkok i veckan räcka. Bra mat som är lätt att göra i stora mängder är till exempel olika grytor och chilis. Äter du en rejäl middag med familjen behöver du inte heller äta lagad lunch varje dag. Att äta en tallrik yoghurt med en macka räcker för många. De flesta arbetsplatser har kylskåp och skafferier där du kan förvara till exempel knäckebröd, müsli och yoghurt med lång hållbarhet att ha i reserv till dagar då du inte hunnit fixa någon matlåda.

5: Håll koll på blodsocker och koffeinnivå

De kronor du sparat ihop på att omsorgsfullt välja billiga råvaror kan snabbt försvinna på ett enda mellanmål på ett café. Takeaway-kaffe, mackor, och fikabröd på stan kostar nästan lika mycket som en utelunch men är blodsockret i botten eller kaffesuget för stort är det lätt att betrakta dessa produkter som livsnödvändiga.

Investera i en bra termos så att du kan ta med dig morgonkaffet om du inte hinner dricka det och ha för vana att alltid ha billig nödproviant (exempelvis jordnötter du köpt i storpack men lagt i mindre påsar) tillgängligt om du är en person med stort energibehov. Din förmåga att tänka rationellt försämras drastiskt när du är trött och hungrig och det är lätt att falla för frestelser. Genom att se till att inte hamna i en sådan situation kan du spara många kronor.

Fem tips för att minska dina matkostnader

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här