Under World Government Summit 2023, som arrangerades i Dubai i Förenade Arabemiraten 13-15 februari, proklamerade World Economic Forums ordförande Klaus Schwab att den som kontrollerar den fjärde industriella revolutionens teknologier kommer att bli världens härskare.

Schwab presenterades av mötets ordförande Mohammed bin Abdullah Al Gergawi. Det var tydligt vem som stod högst i rang. Även i den nyligen släppta jubileumsfilmen över forumets tioårsjubileet inleder Schwab med sin karaktäristiska stil.[1]

The State of the World

World Government Summit grundades 2013 som ”Government Summit” av Dubais enväldige monark Mohammed bin Rashid al Maktoum (han är även Förenade Arabemiratens premiärminister). 2016 uppgraderades mötet till att bli en organisation, samtidigt som namnet ändrades till World Government Summit för att spegla deras ambitioner att spela en större roll på den internationella arenan och stärka sitt samarbete med globala institutioner och organisationer som FN, WEF och Världsbanken.[2] För att understryka detta så startades samma år initiativet SDGs in Action.[3]

Syftet med forumet är att utgöra en kunskapsplattform i ”skärningspunkten mellan regering, futurism, teknik och innovation.” Ledningen består förutom av Gergawi av de två UAE-ministrarna Ohood Bint Khalfan Al Roumi och Omar Sultan Al Olama. Alla tre är nära knutna till World Economic Forum. Gergawi är medlem av WEF Leadership Council medan Ohood och Omar är Young Global Leaders sedan 2012 respektive 2022.

World Economic Forum är såväl medgrundare som en nära strategisk partner. World Government Summit utgör idag i mångt och mycket deras filial i Mellanöstern medan Sultanatet Dubai i sin tur tjänar som ett laboratorium där de futuristiska koncept och teknologier som Schwab propagerar för i sina böcker kan testas. Det är ett futuristiskt mönsterland och utgör futuristernas eget Mekka. I år meddelade exempelvis Förenade arabemiraten sin avsikt att lansera en digital centralbanksvaluta.[4] Landet skapade även ett rymdprogram 2006 vilket ledde till att en rymdsond skickades till planeten Mars 2021.

Men även Förenta Nationerna har medverkat som en strategisk partner sedan starten. Sedan dess har ett antal underorgan som UNESCO, UNICEF, ILO och WHO anslutit sig. Det här visar också att WEF och FN har haft en nära samverkan redan flera år innan deras partnerskap blev officiellt i juni 2019.

FN har också en nära relation med Förenade Arabemiraten (genom ett strategiskt partnerskap) sedan landet blev självständigt från Storbritannien för drygt 50 år sedan. Landet är idag FNs logistikhubb i Mellanöstern och ett stort antal FN-organ finns representerade i ökenlandet.

I år ska dessutom FNs klimatmöte COP28 arrangeras i Dubai.[5] Med tanke på att landet hyser världens sjätte största oljetillgångar och sjuttonde största naturgastillgångar så blir det onekligen lite svårt att ta deras omsorg om klimatet på allvar. Hela landets rikedom och den futuristiska metropolen Dubai har byggts upp med hjälp av de gigantiska oljeintäkterna. Snarare handlar deras engagemang om den teknologiska transformation som ”klimatkrisen” motiverar.

Förenade Arabemiraten är en autokratisk monarki utan folklig representation och har gjort sig skyldiga till åtskilliga överträdelser mot de mänskliga rättigheterna. Att Klaus Schwab inte ser några problem med det täta samarbetet är kanske förklarligt. Ingen opposition är tillåten som kan säga nej till den futuristiska övervakningsagendan. Men att påstått humanitära FN ingår nära partnerskap med auktoritära och maktfullkomliga ledare är desto mer svårsmält. Men å andra sidan så är världens cirka 30 diktaturer medlemmar av FN.

På årets möte deltog förutom Klaus Schwab ett antal av agendans trogna vapendragare som Världshandelsorganisationens chef Ngozi Iweala, IMF-chefen Kristalina Georgieva, WHO-chefen Tedros Ghebreyesus (Tedros var på plats redan 2018 och pratade om att skapa en värld utan pandemier![6]), Henrietta Fore från UNICEF, Nick Clegg från Meta samt den motsägelsefulla futuristen Elon Musk från SpaceX, Neuralink och Starlink. I en session deltog även Sveriges tidigare statsminister Fredrik ”Öppna era hjärtan” Reinfeldt.

Mötet samlar också en rad med medlemsföretag med nära anknytning till World Economic Forum som Google, Meta, Amazon, Visa, PWC, McKinsey, Boston Consulting Group och Accenture.

I sin “State of the World address” [!] deklarerade Klaus Schwab att vi är i början av en omfattande teknologisk transformation som kommer att förändra allt de kommande decennierna.

Artificial Intelligence, but not only Artificial Intelligence, but also the Metaverse, new space technologies, and I could go on and on. Synthetic Biology. Our life in ten years from now will be completely different…

Enligt Klaus så gäller det att ta ledningen över denna utveckling för att i slutändan stå som ”världens härskare”.

Läs mer på pharos.stiftelsen-pharos.org, Klaus Schwab: “De som har kontroll över teknologierna kommer att bli världens härskare”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här