Av Mats Sederholm

Makalöst.

Trots att jag ivrat och försökt lyfta fram vad jag under några år iakttagit, nämligen en djup förändring hos människor och deras förmåga att skapa nya politiska och existentiella förutsättningar, så sitter jag ändå här med hakan hängande.

Den största och mest uppenbara sprickan i EU har rämnat.

Den grekiska tragedin kommer dock att rulla på som vanligt och lär fortsätta så eftersom det inte finns några lösningar för ett ensamt land mitt upp i en omvärld bestående av en legering av politiker, banker och media.

Ni som följer Main Stream Media(MSM)  har fått den retoriska version till hands som berättat om den ”grekiska katastrofen”,  om det misslyckade landet, om pengarna som är slut, om pensionärer som lider, om Stefan Löfven som minsann inte är imponerad  av folkomröstningen och så vidare. Med hög svansföring vill man framställa Grekland som de misslyckade och vi i norra Europa som de med rätt och ordning. Allt för att slippa bemöta den djupaste skräcken.

Som alla ni märkt som inte låter er bländas av etablissemangets röst,  så återvänder EU hela tiden till Grekland och vill ha en lösning . Om det vore så besvärligt med Grekland för EU så kulle man släppt taget om dem för länge sedan, men det göra man inte och det beror på att man är livrädda för att deras egen värld ska rämna. Hela etablissemanget har varit rädda. Idag är de skräckslagna.

Rädda efter att partiet Podemos i Spanien tagit ett rejält grepp om den politiska utvecklingen och bara på ett år skakat om hela det spanska politiska etablissemanget. Podemos som uppstod ur occupyvågen och 15M-rörelsen för några år sedan och sprunget ur helt nya politiska normer där vänster och höger spelat ut sina roller. Där man istället talar om demokrati vs oligarki, gammalt vs nytt, folket vs kastsystemet och så vidare. Alla de värderingar som åtminstone jag väntat i hela mitt liv på ska komma upp i folks medvetanden. Och nu sker det!

När Löfven tyckte att det var olämpligt med den grekiska folkomröstningen om ja/nej till stödpaketet så var han inte ensam, han delade den åsikten med hela EU-etablissemanget. Senast i Aktuellt efter valresultatet där Fp-ledaren Jan Björklund såg på omröstningen som så att ”om man frågar det grekiska folket ifall man ska slippa betala tillbaka sina skulder och få lättnader så får man naturligtvis ett svar från folket som säger att det vill man gärna.” Björklund kallar omröstningen för en fejk-omröstning.

Det är rent ut sagt en nonchalans bortom ord. Ett förakt för människor och demokrati. Samma inställning visade också Europaparlamentets talman, tysken och socialdemokraten Martin Schulz ikväll intervjuad på CNN. Jonas Sjöstedt (v) förde sin talan i samma intervju som Björklund och inte heller klarade Sjöstedt av att föra fram grundfrågan, den om demokratin. Hela media borrar istället ner sig i ekonomiska teknikfrågor. INGEN törs diskutera demokrati och människors rätt att säga ifrån.
Vi kan inte ha kvar det här samhället längre. Politiker och media gör oss människor till idioter.
Den oheliga blandningen av långivare, tjänstemän, politiker, redaktörer och kulturskribenter runt om i Europa suckade djupt när Alexis Tsipras, den grekiska premiärministern offentliggjorde folkomröstningen. Inget är värre för den politiska kasten i synnerhet och etablissemanget i allmänhet än att behöva beblanda sig med människors åsikter. Vi ser detta om och om och om och om igen. Det tvingas lämna över kontrollen till de som de anser ”vet mindre”.
Och när inte politikerna räcker till för att övertyga människor om det mest förnuftiga så kliver MSM in och skruvar in åsikterna i folks medvetanden. I vår värld så styr rädslan och det var nära att rädslan skulle avgöra den grekiska omröstningen, n