Läkemedelsindustrin är långt ifrån rumsren. Det finns många frågetecken kring en privatägd vinstdrivande industri där affärsmodellen bygger på att människor förblir sjuka. Det är därför inte särskilt förvånande att människor letar efter alternativa läkemedel. Och nu visar modern forskning att det finns naturmediciner som kan ersätta kemiska preparat för en bråkdel av priset, och dessutom ge färre biverkningar.

Långt innan läkemedelsjättarna blev en dominerande kraft på världsmarknaden använde människor naturläkemedel. Och nu visar modern forskning att många uråldriga organiska läkemedel är väldigt effektiva när det kommer till att bota, eller behandla, några av vår tids mest fruktade sjukdomar. För övrigt är det ingen hemlighet att läkemedelsindustrin aktivt motarbetar läkeörter, vilket kan ses som en stark indikation på att de traditionella läkeörterna fungerar.

Ett av de mest omskrivna naturläkemedlen just nu är gurkmeja – en rotväxt som tillhör ingefära-familjen. Växten har använts som krydda och läkemedel i tusentals år, och på senare tid har resultat från moderna forskningsstudier gjort denna rotväxt väldigt uppmärksammad i västvärlden.

En viktig ingrediens i indisk läkekonst
Gurkmeja har varit en av huvudingredienserna i Ayurveda. Ayurveda är en indisk läkekonst som är över 6000 år gammal. Namnet kommer från två ord – ”ayur”, som betyder liv, och ”veda” som betyder kunskap.

Gurkmeja blev en erkänd del av detta uråldriga läkesystem runt 500 år f. Kr. och vid utgrävningar nära New Delhi har man hittat spår av gurkmeja, vitlök, och ingefära i kärl som är över 2500 år gamla. I traditionell Ayurvedisk läkekonst finns det över 100 olika termer för gurkmeja, och i tusentals år har indier använt denna rotväxt för att bota en rad olika sjukdomar.

Många indier betraktar dessutom gurkmeja som en helig och väldigt gynnsam växt. Hinduer använder rotväxten vid bröllop där maken trär en tråd som färgats med gurkmeja runt sin blivande frus hals. Halsbandet kallas för mangala sutra och traditionen förekommer även i Nepal och Sri Lanka.

Curcumin – en antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper

Förebygger cancer och dödar cancerceller
En annan viktig egenskap är curcumins förmåga att skydda friska celler, samtidigt som ämnet förstör cancerceller och hindrar dem från att sprida sig i kroppen. Det finns flera forskningsstudier som visat att curcumin kan minska tillväxten av cancerceller och hämma tumörtillväxten hos djur.

Huruvida curcumin har samma effekt hos människor har ännu inte bevisats, men däremot finns det forskning som visar att curcumin är effektivt ämne för att förebygga cancer.

Här kan du köpa curcumin
Du hittar rent curcumin hos de flesta naturläkemedelsbutiker runt om i landet. Priserna varierar, men förmodligen är det billigast att köpa curcumin på någon

Det finns många webbsidor som säljer curcumin-kapslar relativt billigt, och du kan köpa organisk gurkmeja direkt från Indien om du vill det. Nackdelen är att du inte får en lika koncentrerad dos av curcumin, men för att få samma dos kan du öka ditt intag av gurkmejan, och samtidigt få ett överskott som du kan använda i matlagning.

Så intar du gurkmeja
Enligt traditionell indisk tradition är det bäst att svälja gurkmeja tillsammans med svartpeppar och ljummet vatten på morgonen. Blanda ut kryddan med vatten och rör runt tills du får en jämn smet. Rulla därefter små bollar, ungefär lika stora som en sockerbit, och förvara dem i kylen. Om du vill använda detta naturläkemedel i förebyggande syfte rekommenderar experterna daglig konsumtion, och för bäst resultat ska du konsumera gurkmejan när magsäcken är tom.

Läkemedelsindustrins stora skräck – tusenårig indisk läkekonst mer relevant än någonsin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här