En praktisk, självförsörjande överlevnadsträdgård är en av de bästa vänner du kan ha om och när nästa kris slår hårt – där du fortfarande kan göra livsstilen ”färskt är bäst” till en verklighet även vid ett sammanbrott.
Behållarträdgårdar, växtsäcksodlingar, hydroponiska kit, krukor på en fönsterbräda och fönsterlådor, vertikala trädgårdar och många andra innovativa och hållbara odlingsmetoder används redan av stadsbor som helt enkelt vill odla sin mat och få de hälsosammaste, högsta kvalitetsgrödorna möjligt eftersom de exakt vet hur det odlades. De sparar också mycket pengar.
Här är olika typer av grödor som du kan överväga för din ätbara trädgård för självförsörjning. Dessa växter kan bekvämt odlas på små ytor, sida vid sida eller bland andra grödor för att spara plats. Några av dessa kräver inte mycket solljus för att växa och vissa kan skördas, inläggas eller konserveras eller helt enkelt dumpas i en jordkällare eller mörkt skåp utan bearbetning och lämnas där tills du behöver dem.
Potatis
Potatisen ger fiber, 45 procent av ditt dagliga vitamin C, vitamin B6 och kalium.
Du kan odla potatis i odlingslådor, krukor och behållare som är minst 35 cm djupa och idealiskt med en kapacitet på 10-15 gallon som du kan placera på din balkong eller uteplats. Undvik att plantera potatis i behållare som är högre än en meter eftersom det kommer att vara svårt att vattna dem jämnt.
Ett bra förvaringsutrymme som är svalt och torrt är allt du behöver när duskördar dina potatisar – tidig potatis (60-105 dagar), andratidig potatis (95-120 dagar) och huvudgröda potatis (125-140 dagar). Förutom den tid de tar för att mogna kan huvudgrödapotatis lagras mycket längre. Ingen konservering, torkning eller frysning är nödvändig – bara ett bra förvaringsutrymme.
Om du inte har bra förvaring, lär dig hur man tryckkonserverar potatis för långtidsförvaring av mat – och det är inte så skrämmande eller så avskräckande som du tror.
Sallad och andra salladsgrönsaker
Många trädgårdsmästare kommer att berätta att sallad är en av de enklaste grönsakerna att odla om du startar en balkong- eller uteplatsträdgård – tar upp lite plats och du kan till och med odla den bland blommor.
Vanligtvis serveras som basen i gröna sallader (antingen ensam eller med andra grönsaker, kött och ostar), soppor och grönsakscurryer, sallad är en utmärkt källa till vitaminer A, B9 (folat), C och K samt mineraler, såsom kalcium, magnesium, fosfor och kalium.
De bästa salladssorterna kan enkelt odlas i behållare. Salladssorter, vars blad är mörkare i färg, innehåller fler vitaminer och mineraler än de sorter som är blekare i färgen.
Bönor och ärtor
Baljväxter som bönor och ärtor är proteinrika livsmedel och två av de enklaste startgrönsakerna att plantera och odla med dina barn – väderhärdiga och roliga att plocka eftersom deras skörd vanligtvis är ganska omfattande.
Trädgårdsärtor, sockerärtor och snöärtor växer bra i behållare och kan lätt tränas att växa vertikalt när de är några tum höga och klättra på spaljéer i en liten balkongträdgård. Störbönor kommer också att klättra upp för spaljéer eller staket för att utnyttja vertikalt utrymme. Å andra sidan tenderar buskbönor att vara mindre och behöver inte spaljé.
naturalnews.com, Livsmedelssäkerhet: De bästa grödorna att odla i en trädgård