Vitamin B1, eller tiamin som det också kallas, som tas sublingualt, alltså under tungan, kan kraftigt minska symptomen av Parkinsons sjukdom. Denna typ av tablett kallas också resoriblett. Daphne Bryan (phd) har publicerat en bok som heter Parkinson’s and the B1 Therapy, efter att en Facebook-grupp om Parkinson exploderat med frågor från intresserade drabbade och anhöriga. Boken finns tillgänglig i pocket och elektroniskt (Kindle) på Amazon för bara att par pund. En tredjedel av boken utgörs av vittnesmål från personer som testat metoden, däribland ett par svenskar.

Poängen med att Vitamin B1, tiamin, tas under tungan är att vitaminet tas upp genom slemhinnan i munnen istället för att gå igenom magtarmkanalen. Då kan en mycket lägre dos användas och chansen är större att kroppen kan tillägna sig vitaminet. Att ta det oralt, alltså svälja det är mer osäkert inte minst eftersom många Parkinson patienter har problem med matsmältningen. Man kan behöva låta tabletten smälta och absorberas i en halvtimme. Boken förklarar hur man kan behöva anpassa och eventuellt minska dosen efter hand, hur säkert B1 är och skillnaderna mellan olika typer av B1. Intäkterna från försäljningen ska gå till att finansiera kommande högdos B1-Parkinson-studier.

Bryan poängterar att tiamin inte botar sjukdomen men att det kan minska symptomen och fördröja sjukdomens progression. Vissa som tar B1 tidigt kan kanske få sjukdomen att gå tillbaka, medan de flesta fortsätter med traditionell Parkinson medicin vid sidan av B1, fast ofta på en lägre dos.  Enligt Daphne så finns det bara ett fabrikat som är sublingualt, nämligen Pureformulas.

Det var den italienska neurologen dr Costantini som var pionjär med att använda B1 inte bara för Parkinson, utan också för  Crohn, IBS och fibromyalgi. Men en skillnad var att Costantini använde intravenöst tiamin.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här